sv.onlinewebcreations.com

Telecompaper årskongress återvände till den helrenoverade sångteatern i Laren igår, före tioårsjubileet, men det började i en mindre nyckel: den holländska telekomsektorn går igenom svåra tider.

I sitt inledande tal skisserade Telecompaper-regissören Ed Achterberg en dyster bild av ständigt sjunkande försäljning. Operatörerna av fasta nät minskar minst, de har varit mer eller mindre på samma nivå i flera år. Mobiltelefonmarknaden fortsätter dock att minska, 8, 2 procent under andra kvartalet jämfört med samma period för ett år sedan. Under en längre period är minskningen till och med 37 procent.

Den nederländska marknaden för företagstjänster inom telekomverksamheten genererade en omsättning på 579 miljoner euro under andra kvartalet, en minskning med 8, 4 procent jämfört med andra kvartalet 2017. Enligt Achterberg är denna trend inte lätt att vända om.

Speciellt pristrycket i kombination med den starka konkurrensen är en viktig faktor. Achterberg pekade på Italien, där priserna på fiber eller obegränsad mobilbunt ofta har fallit under 10 euro. Självklart framträdde trenden redan med ankomsten av obegränsade dataknippar, vars ränta minskar varje år. För övrigt är endast 9 procent av holländarna - mestadels ungdomar - intresserade av ett obegränsat erbjudande.

På affärsmarknaden finns det bara en trend för mobilen. På grund av flexibla arbetsplatser används fasta enheter inte längre längre. Mobiltelefoner som är anslutna till ett molncenter bör vara framtiden, men enligt Terry Aurik, CCO of Voiceworks, är 80 procent av små och medelstora företag fortfarande kopplade till ett fysiskt kraftverk och många företag är knappast oroade för att nästa år gamla telefonlinjer ( ISDN) avbryts. Det kan vara ett gyllene tillfälle att generera ytterligare inkomst.

Konsekvenserna av den avtagande marknaden förblir inte. Med rädsla och skakningar kommer den att vänta den 28 november när KPN kan meddela sin nästa stora rengöring. "Tillväxten kommer inte längre från anslutning", säger Achterberg.

Stora internetjättar som Apple, Google och Facebook, å andra sidan, förtjänar särskilt innehåll. Det finns många möjligheter där. AT & T köpte inte Time Warner och därmed videokanal HBO för ingenting.

Men de flesta nederländska telekompartier är inte själva en innehållsleverantör. Marknaden är helt bestämd av oberoende parter som Netflix eller Amazon, som tjänar pengar genom appar för smartphones, tabletter och Smart TV. Film1, en gång en del av Ziggo, försöker nu att erövra marknaden via en app. Genomsnittlig visningstider genom skåp som Apple TV ökar på bekostnad av att titta rakt igenom storskärmen.

Enligt Telecompaper är en annan trend det smarta hushållet. Husets säkerhet är en tillväxtmarknad, men enligt Achterberg är fortfarande blygsam för närvarande. "Vi kommer att behöva möta verkligheten av en avtagande marknad för närvarande."

Top