sv.onlinewebcreations.com

Tabletkriget har verkligen börjat: Microsoft demonstrerade sin första tablett på måndag, som endast kommer att finnas tillgänglig i begränsad omfattning i USA.

För första gången lanserar Microsoft sin egen datorprodukt, Microsoft Surface. En tablett som kan placeras som en bildram i liggande läge och ett skyddskåpa som kan användas som tangentbord.

Tabletten med aluminiumhus finns i två smaker: en 9, 3 mm tunn konsumentversion med Windows RT och en 10, 5 tums skärm, som Microsoft Office 15-program körs på. Dessutom en Windows 8 Pro-version av 10, 6 tum. Båda med 32 GB eller 64 GB flashminne. Pro-versionen får, till skillnad från konsumentversionen, en HD-skärm med 1080p-upplösning. Det finns vanliga USB-portar på tabletterna. Faktum är att många specifikationer saknas.

Det är inte känt när tabletterna kommer att finnas tillgängliga, eftersom inga priser har meddelats ännu. Konsumentversionen kommer under alla omständigheter att visas samtidigt med Windows 8. Det kan vara klart i slutet av sommaren.

Det är inte första gången Microsoft har tagit egna produkter på marknaden. Det hände tidigare med spelmaskinen XBox och den redan borttagna mediespelaren Zune. Med datorer och smartphones har Microsoft hittills valt att endast leverera programvara till tillverkare, oavsett om de är i enlighet med egna specifikationer för hårdvara.

Förmodligen har Microsoft insett att det kommer bli mycket svårt att komma in i den redan trånga tablettmarknaden via hårdvarupartners. Den marknaden domineras helt av Apple, medan konkurrenterna har valt massivt för Android. Även med Windows Phone hade Microsoft redan detta problem, vilket var anledningen till att företaget bokstavligen köpte sig i Nokia.

Genom att skapa egna tabletter minskar Microsoft chansen för ett stort antal OEM-licenser. Men få tillverkare vill också konkurrera med Microsoft själv. Företaget verkar också inse det. Topman Steve Ballmer hänvisade under presentationen i Los Angeles till Microsoft grundare Bill Gates och Paul Allen, som tog en stor satsning med programvara. Microsoft verkar också ha insett för första gången att det finns fördelar med kombinationen av proprietär hårdvara och mjukvara, något som Apple har gjort bra.

Ändå är ett antal problem märkbara. För tillfället kommer tabletten endast att vara tillgänglig i USA via Microsofts egna butiker (det finns några dussin av dem) och en egen webbutik. Kanske hoppas Microsoft att använda denna taktik för att flytta tillverkare i andra delar av världen för att ta en tablettlicens på Windows 8.

Samtidigt ökar kritiken av den kommande Windows 8 som OS för stationära datorer. I den är den gamla användarmiljön dold bakom det så kallade Metro-gränssnittet som har utvecklats för tabletter. I den gamla miljön har Start-knappen försvunnit så att tunnelgränssnittet måste bytas för att starta applikationer. Granskare kallar det här "helt oanvändbart" och fruktar samma flop som Windows Vista.

Top