sv.onlinewebcreations.com

Konsumenterna är trött på data som skannas från var som helst och ingenstans. Marknadsundersökare Forrester varnar för att företagen ska vara mer försiktiga när det gäller att hantera risken att förlora sina kunder helt.

En tydlig signal att konsumenterna blir trött på dataspinnen är den ökande användningen av blockerare. Nästan en fjärdedel av amerikanerna använder nu en adblocker och 14 procent använder manusblockerare som Ghostery eller Collusion.

"Oavsett hur svåra företag motstår, kommer konsumenterna alltid att klara sig för att förhindra att uppgifter samlas in i stor skala", säger Forrests integritetsanalytiker Fatemeh Khatibloo i en nyligen publicerad studie.

Det anger emellertid inte detta som ett hot men som ett tillfälle. Ett tillfälle för företag som tar privatlivet för sina användare på allvar och också agerar i enlighet med att omfatta så kallade "kontextuell integritetspraxis". Om de inte gör det, tar nya förmedlare över sin roll. Google Nu, till exempel, får tillstånd från många Android-användare att skanna sina brevlådor för att skicka sammanhangsrelaterad relevant information när det behövs.

Forskaren utser en trend för medvetenhet: om du inte betalar för produkten är du den produkt som säljs. Exempel är företag som Twitter och Facebook. I detaljhandeln är det de företag som till exempel erbjuder gratis Wi-Fi i utbyte mot personliga eller kunddata.

När konsumenten verkligen vänder sig bort från datainsamling varumärkena kommer dessa företag att tvingas använda andra eller tredje handdata för sina marknadsaktiviteter. "Då är de tillbaka i stenåldern."

Apple är ett exempel på ett företag som använder integritet som en unik försäljningsplats. Det är en hårdvaruproduktör som inte behöver surfa och beteendeuppgifter för sina tjänster. Därför hindras iOS-apparater aktivt från att begära onödig användardata. Google-bidragsgivare, en experimentell tjänst, ber användare ett par dollar om månaden i utbyte mot vilka de ser mindre reklam.

Forrester uppmuntrar företagen att tillämpa en kontextrelevant integritetspolicy. Därmed har uttryckligt samtycke lämnats för att samla användardata i ett specifikt sammanhang med ett associerat syfte.

Top