sv.onlinewebcreations.com

NORMA, den närstående rättighetsorganisationen för musiker och aktörer, har kallat satellit-tv-leverantören CanalDigitaal. Trots att lagen föreskriver att artister har rätt till en avgift för överföring eller vidarebefordran av tv-paket via satellit, vägrar CanalDigitaal att betala en avgift till NORMA.

Samtal mellan NORMA och CanalDigitaal om ersättning för medlemmarna har upphört.

CanalDigitaal hänvisar till NORMAs fall mot kabelbolagen. Hovrätten i Haag har beslutat att kabelbolagen inte behöver betala någon ersättning till NORMA vid denna tidpunkt. CanalDigitals verksamhet skiljer sig dock fundamentalt från kabelföretagens och CanalDigitaal kan inte gömma sig bakom domen i kabelbranschen, enligt NORMA. Dessutom överklagade NORMA till Högsta domstolen mot domen i appellationsdomstolen i Haag.

Det är redan den tredje leverantören som ställs inför rätta på kort tid. Holländska filmregissörer meddelade för några veckor sedan att de vill ha pengar från kabeloperatörerna UPC och Ziggo. Sedan oktober 2012 betalar kabelbolagen inte längre upphovsrättsavgifter till direktörer för kabelleverans av filmer, serier och program.

Top