sv.onlinewebcreations.com

De mest framgångsrika teknologibolagen i detta århundrade säljs i stor skala ("korta") av investerare som spekulerar på prisfall. Det är vad VEB-investerarföreningen observerar på grundval av Bloomberg-data.

Att gå kort görs genom att sälja aktier utan att äga dem, så att det ger vinst om priset sjunker. Aktierna måste någonsin köpas tillbaka, så om de blir dyrare, är spekulanten med förlust.

Korta positioner mot de fem största teknologibolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google-Mother Alphabet, även känd som akronym FAANG) har ökat med 42 procent under det gångna året och uppgår nu till 37 miljarder dollar. Med 10 miljarder dollar är Amazon den största gemensamma korta positionen, nästan lika mycket som den korta positionen i Tesla.

Enligt Bloomberg är den korta positionen i det kinesiska internetbolaget Alibaba den största på 18, 6 miljarder dollar.

Stora korta positioner kan leda till stora prisfluktuationer. Med oväntat bra nyheter måste korta positioner ibland stängas av banken eftersom det inte finns tillräckligt med täckning. Då måste du köpa till varje pris. Prishoppet som då kan äga rum kallas också den korta pressningen, eftersom shortsen är utskjutna.

Top