sv.onlinewebcreations.com

Vad har opera och virtuell verklighet gemensamt? Kan du göra teaterföreställningar med innovativ teknik utan att gå utöver traditionens kraft?

Universitetet i Twente forskar detta tillsammans med Nederlandse Reisopera och Het Geluid Maastricht i två-dagars Reisopera TechTripFestival (RTTF) i Enschede, som äger rum den 30 november och 1 december.

Under festivalen undrar besökare och organisationer hur effekten av nya medier som virtuell verklighet och droner är på samhället. Och speciellt: hur påverkar dessa tekniker teatraliska kreativa processer? Till exempel är det tänkbart att teaterförfattare och publik inte längre kommer att samlas på föreställningar. Skärmar och autotune går på väg.

Workshops Pre-U

Studenter på pre-university-programmet Pre-U vid University of Twente erbjuder fem olika workshops för elever i åldern 16 och 17 under TechTripFestival. Under workshops kan studenterna leka tillsammans med sin mobiltelefon i en riktig orkester, diskutera rollen som teknik i sina egna liv och lära sig att flyga med dronor på opera musik. Konst- och teknikstudenter anordnar också en hackathon.

Workshops:

  • Smartphone Orchestra (komponera för en stor orkester med din smartphone, känd från Lowlands)
  • Droner (lär dig att flyga med små dronor med koreografi på opera musik)
  • Matematik sätter tonen (matematiken och fysiken bakom musik)
  • Skapa din egen app (programmering, fyll ett komplett opera rum med orkester och publik)
  • Fysiologi (studentforskning)

Pre-U uppmanar alla 16 och 17-åringar i Overijssel att delta. Mer information och registrering på Pre-U: s webbplats.

Diederik Jekel

Under TechTripFestival kommer vetenskapsjournalist och UT-alumnus Diederik Jekel att ge en föreläsning om framtiden för konst och vetenskap. I samtalet talar opera-regissören Sjaron Minailo, VPRO-programern Nicolaas Veul och opera-kompositören Michel van der Aa om kulturella erfarenheter av olika generationer. Alla besökare på festivalen kan också spela i Smartphone Orchestra.

Festivalen innehåller också två interaktiva musikteateruppträdanden med VR och droner, en 36-timmars hackathon för tekniska och konststuderande, föreläsningar och konserter.

Mer info

Den första upplagan av TechTripFestival kommer att äga rum den 30 november och den 1 december i centrum av Enschede. Den 30 november (10.00) öppnar Enschedes borgmästare Onno van Veldhuizen festivalen tillsammans med en grupp studenter i foajén på Muziekcentrum Enschede.
Entrébiljetter kan köpas på www.wilminktheater.nl och information om festivalen finns på www.techtripfestival.nl.

Gratis biljetter till UT-personal

Pre-U erbjuder UT-studenter och anställda gratis biljetter till prestandan Les nuits d'été (onsdagskväll 30 november eller torsdag kväll 1 december), klockan 8.30 på Muziekcentrum Enschede. För gratis biljetter (max 2 pp) kan du maila till [email protected]

Top