sv.onlinewebcreations.com

Europeiska kommissionen kommer att fördela 400 miljoner euro till 2011 för ytterligare investeringar i utveckling av industri- och servicerobotar. Europa vill behålla sin ledande ställning i världen efter Sydkorea.

Datorer automatiserar tänkande och beräkning på arbetsmarknaden och under de kommande åren kommer robotar att göra Europa mindre beroende av arbetarnas händer i låglöneländer. Dessutom säger kommissionär Vivianne Reding, att robotar kan ta över arbete från europeiska arbetstagare som inte längre är anställningsbara på grund av åldrande.

Tidigare i veckan lovade EU-kommissionären att investera mer pengar och i forskning och utveckling av robotteknik. År 2007 investerade EU 100 miljoner euro i robotteknik. Reding tillkännagav i Tyskland vid öppnandet av "robotmässan" Automotica 2008 i München att det tjänar ytterligare 400 miljoner euro extra till detta nya forskning och yrkesområde.

International Federation of Robotics (IFR) uppskattar att marknaden för industrirobotar nu är 4 miljarder euro världen över. Under de närmaste åren kommer detta antal att växa med 4, 2 procent per år enligt IFR.

Sydkorea investerade 2007 för 250 miljoner euro i robotteknik, Europa 100 miljoner, USA 15 miljoner och Japan 11, 5 miljoner. Detta gäller offentliga investeringar. Utgifter inom den privata sektorn ingår ej.

De europeiska pengarna används för att göra kunskaper från universitet tillgängliga för den kommersiella marknaden. Vad som i praktiken uppstår, återstår att se.

Den utlovade subventionen är gjord från sjunde ramprogrammet, vilket är en indikation på IT-forskningsbudgeten för den befintliga Europeiska kommissionen.

En översikt med forskningsprojekt från sjätte ramprogrammet, som delvis fortfarande körs, är här. Ett av projekten i Robots @ home, en undersökning om utplacering och navigering av robotar i hemmiljöer. Eller i en Ikea. En annan är Roboswarm, en undersökning av hur robotar kan röra sig som "svärm" och utföra uppgifter tillsammans.

Top