sv.onlinewebcreations.com

Animationsstudio Dreamworks vill gå till mässan. Den har ansökt om börsnotering med SEC. Dreamworks är en av de största konkurrenterna i Walt Disney-animeringsstudiorna.

Dreamworks Animation, en del av Dreamworks Studio, hoppas att höja cirka 650 miljoner dollar med börsintroduktionen. Det ursprungliga offentliga erbjudandet tillhandahålls av den prestigefyllda amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs.
Dreamworks, producenten av Shrek 2-filmen och Antz, grundades i oktober 1994 av regissören Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg och tidigare rekordchef David Geffen. Katzenberg lämnade Disney efter ett stort argument med Disney-chefen Michael Eisner.
Katzenberg ansvarade bland annat för The Lion King. På Dreamworks är han mannen bakom Shrek 2, som är den bästa besökta animerade filmen från hela tiden och därmed en blockbuster. I USA ensam har filmen givit mer än 425 miljoner dollar hittills.
Dreamworks Animation tillkännagav nyligen en kvartalsvis förlust på $ 25, 9 miljoner mot en förlust på $ 11, 9 miljoner under samma period föregående år. I den förlusten inkluderades dock kostnader som gjordes för att främja filmen Shrek 2. Filmen går nu i biografen. Förutom Disney, konkurrerar företaget också med Pixar och Foxs Blue Sky Studios.
DreamWorks Animation, trots framgången för de två Shrekfilmerna, har varit förlusttillverkning sedan 2002. Företaget har ett distributionsavtal med DreamWorks Studios, där DreamWorks Studios erhåller en distributionsavgift på 8% och löser alla distributions- och marknadsföringskostnader. Som en följd av detta har omsättningen av DreamWorks Animation minskat väsentligt, men kostnaderna har också sjunkit avsevärt.

Top