sv.onlinewebcreations.com

Amsterdam, 20150119 - Det faktum att integritet och appar är en känslig fråga är allt tydligare. Nästan alla nederländska personer har en smartphone, med i genomsnitt 26 applikationer på en smartphone. Men ofta finns det negativ rapportering om säkerheten för smartphones och appar. En kombination av sökord för appar och sekretess i Google säger tillräckligt.

Forskning från den brittiska sekretessvakthunden ICO tillåter inte att 85 procent av programmen tydligt informerar användarna om vilka data de samlar in. 59 procent av de undersökta apparaten gör det svårt eller omöjligt för användarna att hitta sekretessinformation. Totalt undersöktes mer än tolv hundra appar för både Android och IOS. Positiva undantag inom undersökningen var Shazam och Trip Advisor. Ett dåligt exempel var en ficklampa-app som begärde tillgång till Wi-Fi och lagrade foton och videoklipp.

Speciellt sistnämnda exempel symboliserar ett vanligt problem. Apps kräver tillgång till mycket information, men vilken information, och varför, är ofta okänd för användaren. Eftersom användaren förmodligen fortfarande vill ladda ner appen accepterar användaren villkoren. Och ibland kan du ångra det senare.

Vad är risken?
Den första risken har just nämnts. När du laddar ner en app vill du självklart ge tillgång till nödvändiga data, men inte mer än det. För varför vill en blixtlampa få tillgång till dina foton? Tänk alltid logiskt innan du accepterar villkoren.

Fler risker är:

Appen får tillgång till dina personuppgifter.
Appen lagrar information från din smartphone eller surfplatta.
Appen följer användningen av din smartphone eller surfplatta.
Appen delar informationen om din användning av appen med tredje part (tänk på annonsörer).

Viktigare än ovanstående risk är risken för att dessa data hamnar i fela händer. Bankkontonummer, adressuppgifter etc. är data som du inte bara ger bort i det verkliga livet. Faran som en främling kan se i dina e-postmeddelanden eller whatsapps-konversationer är något du hellre vill undvika.

Apputvecklare
Innan vi tittar på hur du kan minska riskerna ser vi på utvecklarens sida. Naturligtvis finns det vissa regler som hör samman med utvecklingen av en App. Mijnprivacy.nl listar de viktigaste reglerna

Apputvecklare måste:

fråga ditt tillstånd för användningen av dina personuppgifter innan appen hämtar information från din enhet eller placerar information om den; du frågar separat om olika typer av personuppgifter som appen använder Ange tydliga och begripliga mål för vilka uppgifterna används och ändrar inte dessa mål i mellantiden utan ditt samtycke. ge dig möjlighet att återkalla ditt samtycke, att avinstallera appen och att radera de insamlade personuppgifterna, samla bara in data som verkligen behövs för önskad funktionalitet; vidta nödvändiga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter se till att det finns en läsbar, begriplig och lättillgänglig integritetsförklaring.

Säkra din smartphone
Forskningen visar att inte alla utvecklare följer de ovanstående reglerna. Extra anledning att se till att du behåller din säkerhet i ordning. Appyourservice.nl ger dig ett antal tips.

Uppdatera alltid din app till den senaste versionen.
Avinstallera appar som inte har använts av dig ett tag.
Du behöver inte ha platsdata aktiverad för varje app. Gör ett medvetet val i detta.
Installera en antivirusapp.
Ange en PIN-kod, ett lösenord eller ett mönster för att bättre skydda din smartphone från andra.
Kryptera lagring av data på din smartphone eller surfplatta. På de flesta enheter kan detta göras i installationsmenyn.

Top