sv.onlinewebcreations.com

Under de senaste åren har Internetföretag släppt så kallade API på transportbandet. De möjliggör för tredje part att integrera kärnfunktionerna hos deras självutvecklade webbtjänster till externa webbplatser: mashups. Men hur använder du dessa api?

Publicerad i Emerce 66 / mars 2007

1. Fri ny specialitet hemma På en silverplatta och ofta gratis, får användare av api (applikationsprogrammeringsgränssnitt) en ny tjänst för sin webbplats. Det enklaste exemplet är kartor på Google Maps och Microsofts Live Maps, som alla kan behandla gratis på sin egen webbplats. Du aktiverar dessa typer av nya tjänster precis som du pluggar en kontakt i uttaget.

Tillgången är att pluggen fortfarande måste sättas ihop. Api-ägaren har som regel dokumenterat den fungerande och underliggande tekniken. Ofta finns det också flera aktiva användargrupper, med eller utan tillhörande webbloggar. Fördelen med en api är att den ursprungliga tillverkaren redan har utförligt testat produkten för stabilitet och säkerhet och att api redan har många användare. Kort sagt, det fungerar.

2. Expand, men varför?

Enligt referensplatsen Programmableweb.com finns nästan 400 offentliga api tillgängliga. Webbplatsen listar dem alla, uppdelade i separata sektioner och med hänvisningar till källan.

Den som vill kunna ansluta sig till dessa tekniska broar till en annans kärnfunktion. Detta ger api-leverantören, enligt resonemanget, fler besökare. Innan du börjar arbeta med en api måste du först fråga dig själv vad du vill använda den för. Letar du efter en ny kärnfunktion för en webbplats eller har webbplatsen tjänat i en ny position där en tredje person har mer expertis?

3. Vad att expandera?

Det finns många kategorier för att utvidga de grundläggande eller sekundära funktionerna på en webbplats eller det interna företagsnätverket. Det amerikanska mjukvaruföretaget Salesforce.com erbjuder privata, betalda tjänster för CRM och P & O-ändamål, samt ekonomisk förvaltning och marknadsföring och analys.

Allmänheten, mestadels gratis api är mest vanliga för: kartor, (blog) sökning, hantering av Google och Yahoo text reklamsystem, i relevanta sammanhang visning av bilder och förenkling av webbshop tjänster (betalning, datalagring, logistik). Bestäm i förväg med vilken funktion du vill ge en ny eller befintlig webbplats.

4. Bättre stal än dåligt tänkt

Reklamwebbplatsen Marketplace.nl publicerar inte en offentlig api själv. Detta är endast tillgängligt för utvalda partners, t.ex. RDC-bilhandlare och Dimo-mäklare. De kan lägga detaljerade annonser på handelsplatsen i bulk från sina egna affärssystem.

Marketplace / eBay har en offentlig testplats, Marktkijker.nl, där den experimenterar med nya tjänster. När en användare av sökmotorn har skrivit in ett sökord kan han begära en karta över Nederländerna (Google Maps) där relevanta annonser är ritade. Om det behövs läggs även de lokala nyheterna till (via RSS-flödet av Blikopnieuws.nl).

Flera reklam- och medieföretag använder i sin tur Amazon.com S3-tjänsten för att tillhandahålla lagring för reklam och mediefiler. Mediebyråer använder Google AdWords API för att hantera annonskampanjer från sin egen programvara. Bol.com har ingen api.

5. Komma igång

När du väl har bestämt vilken typ av tjänst du vill komma igång med, gå till api-utgivarens webbplats. Där kan du hitta generell, beskrivande och mycket teknisk information om den tillgängliga tjänsten, men också registreringsformuläret. Registrera dig för api och behåll registreringsmeddelandet på ett säkert ställe.

En registrering krävs eftersom den utfärdande parten vill veta var dess teknik används och för vilket ändamål. Denna information kan eventuellt användas för att rapportera missbruk eller avsiktlig felbehandling (som överbelastning av api) och att skicka fakturor. Google AdWords 'api kostar till exempel kvart i tusen applikationer i annonseringssystemet. Kontrollera om en ekonomisk ersättning begärs för den valda api.

6. Läs, fråga och prata

Nu när det har beslutats att använda en api och att blanda den med egna tjänster (mashup, mixning) måste det faktiska programmeringsarbetet påbörjas. Stickkontakten måste vara lämplig för uttaget. Läs på den utgivande webbplatsen vilken grundläggande teknik krävs (tvålstöd, rss, etc.).

De tekniska ritningarna kallas också "scheman". Läs detta noggrant. Schemat berättar vilka standarder du måste tillhandahålla data för bearbetning och retur. Professionella api-utgivare har omfattande dokumentation, provkod och omfattande helpdesks (oavsett om de är kopplade till ett diskussionsforum eller en postgrupp). Abonner även på företagets tekniska blogg för att hålla dig uppdaterad med utvecklingen.

7. Toes i vattnet

Det är lämpligt att först skapa en separat (sub) domän där du kan experimentera med det använda apiet till ditt hjärtans innehåll. Den separata domänen kan skyddas mot torvskådare och dessutom kan systemet ställas in på ett sådant sätt att eventuella programmeringsfel inte har några konsekvenser för huvudplatsens funktion.

8. Ta bort tyget

Om Tekniska avdelningen är nöjd med det tekniska resultatet kan duken sänkas - den nya tjänsten kan visas för allmänheten. Det är inte oklokt att först öppna den nya tjänsten till en liten, relevant testgrupp.

Be dem att aktivt använda tjänsten och särskilt att leta efter fel och tvetydigheter. Be alltid om feedback. Upprepa denna process flera gånger och expandera testgruppen stadigt. Endast när systemet är stabilt enligt experterna kan den nya tjänsten gå offentligt online.

9. Mashups från handblandaren

Om du inte vill använda en, men flera api, så kan det vara en idé att få in tredje partens specialitet. Yahoo Pipes, Dappit.com och Ning.com hävdar att de enkelt kan skapa nya webbtjänster. Och med OpenKapow.com kan du göra en api från din egen hemsida.

10. Prata och lyssna

Anmäl den nya tjänsten tydligt när den går online och fråga allmänheten också om kommentarer. Ange en separat kontaktformulär eller e-postadress. Håll tekniker fri att eventuellt reagera akut mot hårda brister. Rapportera innovationer och justeringar samt fel till användarna. Var transparent i den. Titta noga på om tjänsten uppfyller förväntningarna du började med. Gradvisa justeringar är inte konstiga när användaren ber om det.

Webblänkar

en.wikipedia.org/wiki/api
openide.netbeans.org/tutorial/apidesign.html
www.programmableweb.com/apis
code.google.com
www.nederkaart.nl

Top