sv.onlinewebcreations.com

Thijs Biersteker gör interaktiva installationer och produkter, i syfte att göra världen bättre. Hur uppnår man det? "Genom teknik och praktiska lösningar. Därför bestämde jag mig för att göra saker som inspirerar människor och få dem att tänka. "Vi pratar med Biersteker om hans idealer, användningen av teknik inom den kreativa sektorn och vikten av en bra affärsplan.

Vilka förändringar märker du just nu i den kreativa industrin?

"Jag tror att det finns en stor rörelse för människor som är redo med det snygga samtalet från reklambyråer och konsulter. Människor som inte längre vill vänta på de framtida bilderna och komma till jobbet för att få förändringar från marken. Titta exempelvis på Elon Musk från Tesla eller studenter som bygger en Solar Road: de gör det själv! Titta på artister som ska göra prototyper för att visa att något är möjligt och till de företag som tar det. Den hela mentaliteten tillhör den rörelsen. Denna generation tänker på lösningar och därför kommer de att bygga vackra, coola och påtagliga saker? "

Där folk brukade lära sig en handel eller hantverk, verkar vi idag ha allt fler "allround". Annonser är inte längre specialiserade på en sak utan jonglering kanske med tre olika talanger. Hur ser du den här ändringen?

"Folk tror att multitasking inom den kreativa sektorn är både en bra möjlighet och en stor fallgrop. Det finns en teknisk revolution pågår. Det fina med detta är att annonsmaterial som nu kommer från akademin har mycket mer kompetens än vad jag kom från akademin själv. Det finns nu många fler verktyg tillgängliga. Nackdelen med detta är att många tror att de sätter allt ihop, men du får aldrig chansen att se hur långt en idé verkligen kan komma. Du kommer aldrig att få den kvalitet som gör den distinkt om du arbetar tillsammans med någon som specialiserar sig på det. "

Folk tror att multitasking i den kreativa sektorn är både en bra möjlighet och en stor fallgrop

"Du måste veta när något blir för komplicerat för dig. Det är roligt att göra och prova saker själv, men du måste testa en idé eller en historia om var den kan gå och aldrig de tekniska begränsningarna som du själv har. Du ser det ofta i installationskonst. Till exempel, om en artist har en bra historia och försöker programmera sig själv eller vice versa. Det slutliga utförandet blir snöat under den del som inte är väl sammansatt.

"Det kan vara nyans mellan att lära sig allt och veta när någon annan kan göra bättre. Du behöver veta vad du är bra på och utveckla, men samtidigt fortsätta att bredda horisontellt. Du kan kalla det en strategisk T-konstruktion: bredinformerad om linjen och möjligheter och färdigheter hos andra, med ett djupt dykk i den färdigheten som passar dig bäst och passar bra med din passion. "

Var är din ultimata färdighet och vilka människor samlar du omkring för att få ett projekt från marken?

"Sättet att berätta en bra historia, utvidga konceptet och verkligen få det gjort från början till slut. det är där min styrka ligger. Om jag berättar entusiastiskt om vad jag gör, så går folk med i vem som kan göra saker som jag inte kan göra. Personligen känner jag till exempel mycket om ljud. Jag kan höra om något låter bra och logiskt, men det finns någon här på Amp.Amsterdam som verkligen vet allt om det. Om jag skulle vilja förstå allt detta själv, blir jag galen och då begränsar jag mig till de medel som jag kan arbeta med. Mitt arbete kommer aldrig att bli så bra som jag vill ha. För varje projekt lägger jag samman ett team av människor som är entusiastiska och vet var de står. "

Jag ville aldrig ha reklamvärlden, men jag insåg att jag kunde lära mig vad jag behövde

"Det är viktigt att det är klart vilken roll alla har och vad som leder i vilket skede. Till exempel, om jag ska utforma en cykel, hoppas det först och främst att det är solidt konstruerat. Tekniken leder sedan i designfasen, då kommer designen och vilken som helst programvara. "

För tillfället finns det många annonsmaterial som inte gör ett lag utan går multitasking. Hur tror du och hoppas att detta sätt att arbeta kommer att utvecklas?

"Jag hoppas att det blir grupper av människor. Så ingen person med tre medelmåttiga färdigheter, men tre personer med var och en välutvecklad skicklighet. Att alla går tillbaka till sin egen ö lite mer, men söker kontakt med andra och lär sig att förstå varandra. Med en ö menar jag inte att du kommer att göra homogena grupper som vi länge hade guilded, men motsatsen: att alla utvecklar sina egna färdigheter och samarbetar med andra för att skapa förändringar.

"Jag började till exempel själv arbeta mycket medvetet på platser där jag kunde utveckla de färdigheter som jag behövde för att få mina idéer av marken. Jag ville aldrig ha reklamvärlden, men jag insåg att jag kunde lära mig vad jag behövde. Mitt yrke är att komma med idéer. Om du börjar börja jobba någonstans där du måste komma upp med tjugo eller trettio idéer varje dag, så blir du väldigt bra på det. Du utvecklar din egen styrka och lär dig hur du samarbetar med andra för att skapa en idé. Du kan senare lära dig vad du har allt i huset. Personligen slår jag nu också på något som jag tycker är intressant. "

Det verkar också som om det inte bara finns många multitaskers, men också många människor med massor av idéer. Hur bestämmer du om en idé är tillräckligt bra för att ta itu med?

"En idé i sig är inte värt någonting. Alla har idéer. Skillnaden är i uthållighet att faktiskt genomföra den. Jag tror att många människor som är ärliga redan vet när de börjar något eller de vill också avsluta det. Du känner det när en idé har potential att uppnå något stort. Du vet det som skapare när något är bara ett test som du måste ta bort huvudet och när något verkligen kommer att göras, för annars kommer du att leverera sömnlösa nätter och frustrerande. "

Många annonsmaterial befinner sig äntligen i en position där de kan tjäna pengar och inser att de slösar bort sin tid för pengar

"För mig handlar det till exempel om plast. Ett vackert material som för närvarande hamnar i vårt havs- och livsmedelskedja. Jag reser och surfar mycket och stöter på det överallt. Det är ett problem som strukturerar mig på mig. Det var därför jag gjorde plastreflekterande och det var därför jag gick med i Better Future Factory som partner för att förvandla plast till nya saker. "

Du beskriver dig själv som en hippie med en affärsplan. Det låter som om du är en slags hybrid mellan två världar: å ena sidan en mycket romantisk och idealistisk och å andra sidan en affärs- och kommersiell. Hur relaterar du mellan dessa två världar?

"Jag tror på en bra, vacker och bättre framtid genom teknik och praktiska lösningar. Som designer såg jag att många praktiska lösningar saknades, så jag bestämde mig för att göra saker som inspirerar människor och få dem att tänka framåt. Jag tror att om du verkligen vill göra ändringar snart kommer en affärsplan till spel.

"Du kan alla tänka på fina saker, men om du inte kan göra den tillgänglig för andra eller kan rulla ut ur världen, gör du aldrig den inverkan du vill göra. Du måste visa hur du bygger något och inte bara behåller det själv. Annars är du en sådan galning som kan mata hela världen, men håller sin lösning som en vinst för sig själv.

"Jag tycker också att kännetecknar den här generationen: att tjäna pengar är inte längre det enda målet och det är exakt den svåraste delen av det. Många annonsmaterial befinner sig äntligen i en position där de kan tjäna pengar och inser att de slösar bort sin tid för pengar. De börjar tänka på vad de verkligen vill ha och kommer att använda sina färdigheter för att göra världen lite bättre. Personligen gör jag till exempel inte kommersiella projekt som inte är idealistiska. "

Du nämnde i början av vårt samtal att en teknisk revolution pågår, dessutom nämns alltid idealism. Hur tror du att denna trend kommer att förändra jobben inom den kreativa industrin?

"Jag tror att annonsmaterial kommer att använda denna stora mängd tekniska möjligheter att visa hur världen ser bättre ut, enligt dem. Till exempel genom att visa med Augumented Reality och Virtual Reality vilken inverkan våra handlingar har på världen runt omkring oss. För att få alla de idealistiska planerna och projekten från marken förväntar jag mig att kreativierna kommer att arbeta tillsammans mycket mer med andra som har de färdigheter som saknar sig själva och som biter själva i sin egen drivkraft och specialitet.

Jag tror att annonsmaterial kommer att använda denna stora mängd tekniska möjligheter att visa hur världen ser bättre ut, enligt dem

"Du ser redan den inverkan detta arbetssätt har på arbetsmarknaden. När kunder brukade gå till en reklambyrå tidigare, går de nu direkt till de som gör saker. De letar efter designers som arbetar från passion i stället för ett allmänt företag. Till exempel, om någon vill utforma en hållbar flaska, går den inte till en reklambyrå utan till en designer som har en passion för hållbarhet och förstår det. "

Vad skulle du rekommendera unga kreativa människor som vill utarbeta sina idealistiska projekt och samtidigt betala ett tak över huvudet? Du säger att å ena sidan är det bra att utveckla sin kompetens hos en arbetsgivare och å andra sidan att kunderna går till egenföretagare.

"Det beror på vad ditt fält är. Om ditt fält berättar historier kan du lära dig att berätta historier i en reklambyrå. Alla har sitt eget uppdrag och det kan vara kommersiellt eller inte. Om du är mycket nöjd med att sälja sockervatten, då borde du göra det. Jag tror bara att för vår generation är syftet väldigt viktigt och ledande. Om du tar det som riktlinje bör du titta på var du kan bäst påverka den effekt du vill göra. Detta kan vara hos ett kommersiellt företag men också hos olika nybörjare eller som egenföretagare.

"Försök att räkna ut hur du kommer att utvecklas under de kommande åren vad du är bra på och försök att följa den vägen. Jag tror att linjen borde vara baserad på din passion och följ utan att kompromissa. Och om du gör kompromisser: se till att de bidrar till det större målet. Jag tror att det större målet är aldrig pengar. "

Thijs Biersteker kommer att dela de lektioner han har lärt sig under sina interaktiva konstinstallationer på de svåra ämnena i vår tid på Emerce Dare den 6 oktober; plastförorening, data och den Trump. Han pratar om hur interaktiva installationer med provocerande UX och teknik som magi kan göra denna värld lite snällare. Förvänta en ras genom ideer, ideologier, innovation, prototyper och psykedeliska moln.

*) Denna artikel publiceras också på FONTANELs webbplats.

Top