sv.onlinewebcreations.com

Bilproducenter är inte på väg att komma runt: apps. Innehåller API (programmeringsanvisningar) för utvecklare. GM och Ford meddelade sina planer på CES.

Det är ännu inte som biltillverkare ger apputvecklare tillgång till viktig information från motorer och andra delar av bilen, men det ögonblicket kan inte vara långt borta. General Motors och Ford lanserade måndagsutvecklingsverktyg för sina nästa generationens infotainmentsystem på instrumentbrädan.

General Motors demonstrerade bland annat apps från TuneIn, Slacker och The Weather Channel. Dessutom kommer de bara att finnas på marknaden nästa år om de första bilarna har den nya tekniken. GM ersätter sina nuvarande infotainmentsystem i exempelvis Buick och Chevrolet-modellerna.

Ford meddelade inte mindre än nio ansökningar på CES igår, inklusive Wall Street Journal, Rhapsody, Aha Radio och Amazon. Det amerikanska företaget skiljer ett antal kategorier, som nyheter och information, musik och underhållning.

Vid Ford måste apperna installeras på en smartphone och sedan överföras med Bluetooth (Android) eller en kabel (iOS).

Till skillnad från smartphones, tabletter och tv-apparater finns det inga standardmiljöer för appanvändning i bilar. För närvarande måste utvecklarna därför programmera separat för varje varumärke. En annan viktig begränsning är att hårdvaran i bilar inte kan ersättas snabbt och utvecklingen i det området är långsammare ändå.

Det faktum att tillverkarna tar program seriöst är uppenbart från en GM-sponsrad Hackathon på Palms Hotel i Las Vegas, där 450 utvecklare fick utveckla en app på 36 timmar. Enligt GM finns det minst tio till femton seriösa idéer.

Top