sv.onlinewebcreations.com

Dansmusik växer över hela världen, med Armada Music som en av domstolsleverantörerna. Det Amsterdam-baserade företaget räknar med ökad tillväxt de närmaste åren än någonsin tidigare. "Vi kan också köra onlineannonser, " säger Maykel Piron (38), medgrundare och vd.

När Piron startade sitt eget rekordbolag 2003 tillsammans med David Lewis och DJ Armin van Buuren, var musikbranschen mitt i en stor depression världen över. Den olagliga nedladdningen tycktes vara normen och försäljningen från traditionell cd-försäljning hade kollapsat.

År 2013 återhämtade musikbranschen delvis och det finns även en liten tillväxt. Delvis hjälp av det internationella behovet av dansmusik från DJs som Van Buuren, Tiësto och Afrojack, som årligen står för tiotals miljoner euro i försäljning över hela världen.

Tio år efter införlivandet står Armada Music, inklusive alla intressebolag, för cirka 20 miljoner euro i försäljning. Och det sysselsätter cirka sjuttio anställda, varav majoriteten arbetar på huvudkontoret i Amsterdam South. Eftersom alla operativa företag har egen förvaltning kan Piron ofta fokusera på flaggskeppet, Armada Music. Detta inkluderar spotting och kontrakterande nya artister, som leder till nya affärer, men också in i nya partnerskap över hela världen.

Från början har fokus varit på digitalt utnyttjande av musik. "Vi kunde inte göra något annat, för resten av verksamheten var bruten. Även då kan man räkna med fingrarna att CD-skivan hade sin bästa tid. Och att distributionen snart skulle gå online, säger VD, som blev utnämnd till Best Record Label Executive i världen förra året.

Under Pirons ledarskap vann företaget ett antal prestigefyllda utmärkelser, bland annat ett internationellt dansmusikpris för bästa globala rekordetikett för femte året i rad. De mer än femtio artisterna som Armada Music representerar är främst internationella ledande DJ-ser, som Dash Berlin, W & W, Paul Oakenfold och Markus Schulz. "Vårt fokus är på ungefär tjugo av dem. De stora pojkarna med mycket internationell potential, inklusive Armin själv. Av de hundra bästa DJ-erna i världen är cirka sjutton kontrakt med oss. "

Vad består din affärsmodell av? "Sixtio procent av omsättningen kommer från digital musikutnyttjande. Resten består huvudsakligen av överskridanden - eller återbetalningsavgifter - av uppträdanden och licensiering av vår musik till våra globala partners. Men även gages som är resultatet av konstnärsledningen och exploateringen av Armada-varumärket för evenemang som Armada Nights, där våra egna DJs utför, ingår i detta. Andelen cd-försäljningar och nedladdningar minskar årligen. Däremot ökar strömningsinkomsten omvänd proportionell. Detta gör att vi kan spela för distributörer själva, så att vi kan släppa en rekord 24/7, nästan överallt i världen. Vi beror på omfattningen av iTunes och Spotify, de viktigaste onlineportalerna för oss. Deras framgång är delvis vår framgång. För så snart de börjar i ett nytt land öppnar de faktiskt en ny marknad för oss. På grund av sin skala beror hela musikindustrin på dem. Det är ganska farligt. Men samtidigt är det också ett perfekt sätt att kapitalisera på vår internationella fanbase. "

Vad gör du först när ett nytt land presenterar sig? "Vi skapar först lokala spellistor och minskar användargränsen. Och vi tillhandahåller inlägg och interaktion runt de här spellistorna, vilket ökar plattformens förtrogenhet och räckvidd såväl som vårt eget innehåll. Vi använder även våra sociala medier för detta. Det betalar överallt. ITunes är den viktigaste kanalen för vår bransch över hela världen. I Nederländerna är detta Spotify på grund av deras marknadsandel. I vissa länder är andra portaler mer populära, till exempel Deezer i Polen. Jag förväntar mig att Apples efterfrågade radiostation iRadio är ett första steg mot en helt ny streamingtjänst. Om Apple rullar ut en sådan tjänst internationellt kommer nedladdning att vara lika passande som CD-försäljning inom en snar framtid. "

Antalet streamingtjänster ökar dagligen. Är det en bra utveckling? "Det finns tusentals online-musikplattformar över hela världen. Och ofta framgångsrika i sin nisch. Det är bra. Vi mottar regelbundet förfrågningar för att sätta in vår musik på den. Huruvida och hur länge vi gör det beror på omsättning och tillväxt. Vi lägger fortfarande in den nödvändiga marknadsföringsinsatsen. Och vi går för tillväxt. Vi är för närvarande aktiva på cirka hundra plattformar. "

Vem är din största konkurrent? "Ingen. Eftersom vårt företag består av strömmar är det mycket tydligt och omkoppling är inte ett problem för de flesta spelare. Ett företag som Spinning Records (från sonen till radiopionjären och affärsmannen Willem van Kooten, ed.) Går mycket bra online, men av den anledningen är vi inte i vägen. Dessutom ger vi också varandra framgången. Ankomsten av nya etiketter eller skivbolag är bara bra för branschen. I det här ljuset, se etableringen av vårt operativa företag Cloud 9 Music, som inkluderar vanliga artister som Nick & Simon, men också ett nummer från The Voice of Holland. Internt delar vi vår kunskap om digitalt utnyttjande. Och om vi slutar en deal med Spotify, så gör vi det omedelbart för dem. "

Har Armadas framgång överraskat dig? "Ja, vi förväntade oss bara den nuvarande storleken och omsättningen om fem år. Under de kommande tre åren förväntar jag mig emellertid ännu större tillväxt än under de senaste tio åren. I år förväntar vi oss 25 procent intäkts- och vinsttillväxt. Eftersom marknadsandelen för streaming bara ökar och ett antal stora nya marknader - inklusive Amerika och Asien - dyker upp, kommer tillväxtkurvan att bli ännu brantare. Rörelser som techno eller trance är fortfarande ganska okända begrepp. De pratar om Electronic Dance Music, precis som vi gjorde för 25 år sedan. Dans är fortfarande i sin linda världen över. "

Hur ska du hantera det internationellt? "Vi gör den digitala distributionen, utnyttjandet och onlinemarknadsföring härifrån. Lokalt har vi vårt folk, läs frilansare, som säkerställer rätt marknadsföring på exempelvis radio eller andra lokala medier. Först när vi träffar en lämplig partner eller omsättningen ökar genom det öppnar vi ett kontor på annat håll. Det är ännu inte fallet. För närvarande tittar vi också runt Kina. Men även i Indien, för att iTunes har börjat där och delvis på grund av marknadsundersökningar. "

Vilka europeiska länder är mest intressanta för Armada? "Tyskland, England och Nederländerna. Här byter öre mellan de två första. Den tyska marknaden är större, men bygger starkt på försäljningen av fysiska CD-skivor, som vi distribuerar oss med en partner. Streaming är långt ifrån vanligt. Om du gör en träff i England får du dock en stor chans att lyckas i de skandinaviska länderna och andra engelsktalande länder, till exempel Australien. Nederländerna är i topp tre eftersom streaming är så populär här tack vare teleoperatörernas ansträngningar. Streaming är nu slutstationen om du frågar mig. Jag ser inga andra nya distributionsformer som kommer fram de närmaste tio åren. Därför blir musikinnehållet själv igen. Det är bra nyheter för företag med en stor katalog som oss. I det avseendet måste de riktiga gyllene tiderna fortfarande komma. "

Armin har varit en av de mest populära DJ-erna i världen i flera år, men enligt den amerikanska företagstidningen Forbes är hon bara på tionde plats när det gäller meriter. Hur förklarar du det? "Det har flera anledningar. Först och främst är vår strategi att vi arbetar från tunnelbanan och därför inte tänker när det gäller att maximera utnyttjandet av vårt innehåll genom superkommersiella samarbeten. Dessutom vill vi att Armin ska springa globalt, vilket innebär att hans genomsnittliga löne är lägre än när han ofta utför i Las Vegas (som Tiësto, ed.). Och det handlar naturligtvis om antalet uppträdanden själva. Att producera album själv tar också tid. Han måste hämta den från någonstans som far till två barn. "

Hur stor är din marknadsbudget? "Det är minimalt och vi använder det bara om vi till exempel vill marknadsföra ett album på 538 eller annonsera på Facebook. Vår marknadsföring sker oftast genom våra egna samhällen, Armada Music-plattformen och de separata YouTube-kanalerna. De flesta - något mindre - DJ: erna hanterar sina egna kanaler. En av de största kampanjerna är Armins radioprogram En Trance State, som lockar mer än tjugo till 24 miljoner lyssnare internationellt varje vecka och kan höras på 62 radiostationer i 51 länder. Vi har nyligen rensat sina rättigheter, vilket gör showen tillgänglig på Spotify också. "

Armin visade sig nyligen i en Mentos kommersiell. Hur viktigt är en sådan affär för dig? "Det är inte vårt fokus. De är extrafunktioner. Både i pengar och inom räckhåll. Vi mottar många förfrågningar varje dag, vilket vi nästan avvisar. Länken måste vara logisk och ren, vilket ofta inte är fallet. För oss är globala erbjudanden mycket intressanta, men vi är inte proaktivt inblandade. Bara för att vi inte har en försäljningsavdelning. Men om möjligt, snälla. "

Ett varumärke som Red Bull har sin egen musikmärke, erbjuder en motsvarande utbildning och spelar rollen som inkubator. Också något för Armada? "Absolut. Vi har nyligen skapat den första online sociala musikakademin med Google, bland vilka alla kan delta. Från alla poster väljer vi de sju bästa producenterna, som fortsätter till The Academy of Electronic Music på Google Plus. Där får de lektioner från de bästa människorna i vårt yrke. Följ live via en Google Hangout. Så lär alla av det. Facebook kan inte erbjuda det mervärdet. Vi tar inte emot några pengar från Google för det. Precis som vi inte betalar allt innehåll på YouTube självt. Vår räckvidd är den mest intressanta för dem. "

Du är aktiv på nästan alla relevanta och trendiga sociala mediekanaler. Med svartsjuka räckvidder. Hur djup är din dataanalys? "Ännu inte tillräckligt djupt. För närvarande finns sex män på sociala. På så sätt kan tre heltidsanalytiker gå med. Vi kan emellertid inte analysera alla 2, 1 miljarder onlinevyer. Från Facebook, Vine till GooglePlus. Vi gräver djupare på prover. Och vi övervakar dagligen alla möjliga saker, till exempel effekten av en banner på iTunes-startsidan, hur många personer som tittat på vissa videopostar och effekterna på en (försäljning) kanal som Spotify. På grund av antalet kanaler och länder där vi är aktiva måste du allvarligt frigöra tid och pengar, du vill komma till djup insikter. Fram till dess är det fortfarande en känsla av känsla. Det gäller faktiskt hela vår bransch. Det är en känsla av affärer. "

Dansindustrin har under en tid ökat i Europa. Tid för övertagande? "Det har redan lett till ett antal förvärv, inklusive ID & T, av det amerikanska företaget SFX Entertainment. Det är inte fallet för oss. Även om mer än fyrtio miljoner euro erbjuds, vilket verkligen hände. Vi är inte till salu. Vi är dock intresserade av gott innehåll. Inte i ett företag med människor. Vi har redan den senare. "

Ett av de operativa företagen är Factory6, där du producerar appar, webbplatser, videoklipp och dokumentärer själv. Varför spenderar du inte det? "Genom att göra det internt är kostnaderna öppna och vi kan enkelt skapa innehåll. Från videoklipp, webbplatser till vårt eget online-försäljningssystem, som vi till exempel kan se världen över hur det går med alla våra företag. Vi vill i grund och botten inte vara beroende av andra. Endast om det inte finns något annat sätt, och vi kan inte och vill inte, till exempel med iTunes och Spotify. Mervärdet av våra appar, men jag finner en besvikelse. Trots de trehundra tusen nedladdningarna har jag idén att vi får mycket mer ut ur plattformar som YouTube, där vi enkelt gör tre miljoner visningar på Armada Music varje dag. "

Ser du några nya onlineinkomstmodeller för Armada i framtiden? "Vi ser för närvarande på att utnyttja annonspositionerna kring vårt eget innehåll. I tid kan vi kanske sälja det utrymmet på vissa sociala medieplattformar själva. Vare sig internt eller i samarbete med en partner. Vi diskuterar redan med YouTube för att ta bort den från dem, så att vi kan inse mer försäljning i framtiden. De får då en andel. Om det är verkligheten, kan det bara vara att vi också kommer att göra andra typer av innehåll, som "bakom kulisserna" eller dokumentärer. Nu är tricket inte att vilja för mycket och att fokusera som alltid. Men vi kommer definitivt att vidta åtgärder online. Stilla stilla är inte ett alternativ. "

Siffror Armada Music

 • Grundades: 2003
 • Ägare: Armin van Buuren, Maykel Piron och David Lewis
 • Antal anställda: 65-70 ("Max är 80 för att hålla den ordnad")
 • Operativföretag: Bland annat Cloud 9 Music and Factory6
 • Fem år i rad heter Best Global Record Label: 2009-2013
 • Omsättning 2013 (inklusive alla operativa företag): cirka 20 miljoner euro
 • Årlig omsättning för Armada Music: mer än tio miljoner euro
 • Förväntad omsättningstillväxt för 2013: 25 procent
 • Andel av digitala intäkter 2013: 60 procent (50 procent 2011)
 • Typ av musik: ursprungligen trance, house, techno och progessiv dans, nu också vanligt via Cloud 9 Music

Siffror online plattformar

 • Radio Show En Trance State: Varje vecka 20-24 miljoner lyssnare världen över
 • Armada TV: en miljon abonnenter; med över 800 miljoner visningar
 • Facebook: mer än 900 000 gillar (Armada) och 5, 7 miljoner gillar (Armin van Buuren)
 • YouTube-kanaler: 1, 1 miljoner abonnenter (för Armada, med nästan 900 miljoner visningar, i genomsnitt 3 miljoner visningar per dag) och 650.000 abonnenter (för Armin van Buuren)
 • Twitter: mer än 200 000 följare
 • GooglePlus: 1, 2 miljoner följare
 • Kumulativa vyer över alla plattformar: mer än 2, 1 miljarder

*) Denna artikel har tidigare publicerats i oktober-numret av Emerce magazine (# 125)

Fotografi: Alek Bruessing (c)

Top