sv.onlinewebcreations.com

Amazon tar över resterande 58 procent av aktierna i Lovefilm. Den amerikanska webbutiken blir sålunda en europeisk aktör av storlek på internetmarknaden för DVD och internetvideo.

Hur mycket Amazon betalar för de aktier som det ännu ej har, har inte meddelats. En mängd på 200 miljoner pund cirkulerar i den engelska media.

Förvärvet är det andra europeiska köpet om några månader för Amazon. I oktober 2010 tog det över den privata butiksklubben BuyVIP för cirka 75 miljoner euro. BuyVIP är verksamt i 7 europeiska länder, Lovefilm är i England, Tyskland, Danmark, Norge och Sverige.

Förvärvet är inte överraskande alls. Under 2008 sålde Amazon sina DVD-uthyrningsaktiviteter en Lovefilm. I gengäld förvärvade Amazon intresse för uthyrningsbolaget med tre andra parter. Företaget var då aktivt i England och Tyskland, särskilt med fysisk uthyrning av filmer och spel. Numera kommer de flesta försäljningarna från digital handel, uthyrning av tv-serier, filmer och spel. Konsumenterna kan ta mediet via internet-tv, datorn eller en spelkonsol.

Den årliga omsättningen skulle vara cirka 100 miljoner pund. Rörelseresultatet kom till ett litet 10 miljoner pund och förlusten före skatt var mindre än en miljon pund.

Lovefilm hävdar att ha 2, 5 miljoner kunder varje månad.

Med Amazon-pengar kan det engelska företaget öka sin portfölj av bland annat strömmande video rättigheter. Det är också uppenbart att Amazon vill rulla ut företaget till andra europeiska länder. Det är uppenbart att Apple vill följa en liknande resväg över hela Europa genom Apple TV.

Amazon satsar tydligt på att förbättra sin europeiska marknadsposition. Förutom förvärven av BuyVIP och Lovefilm och deltagandet i Groupon klon Livingsocial, lägger det också mycket pengar i utvecklingen av sin egen europeiska infrastruktur och omfattning.

Förra veckan meddelades att Amazon använder ett nytt distributionscenter för 40 miljoner pund, med 950 anställda i Skottland. I november läckte det ut att företaget letade efter ett topptekniskt företag för att skala upp sin internationella e-handelsverksamhet.

Den nyheten följde beslutet att leverera fullmaktstjänster till europeiska online-återförsäljare från Storbritannien och debitera inte längre fraktkostnader för europeisk order på Amazon.co.uk.

Det amerikanska e-handelsföretaget presenterar resultatet för fjärde kvartalet 2010 nästa torsdag.

Top