sv.onlinewebcreations.com

Forskning från internetleverantör Networking4all visar att en stor del (över 25 procent) av Thuiswinkel.org-medlemmarna inte säkrade deras hemsida i tid. I slutet av 2009 rapporterade Thuiswinkel.org att medlemmarna med insättningen hade fram till den 1 april för att anpassa sin webbplats. Om inte, skulle de förlora sin licens. Bland marknadsandel.nl och pietklerkx.nl finns bland annat default.

I november förra året undersökte Networking4all säkerheten på webbplatser för medlemmar av Thuiswinkel.org, intresseorganisation för cirka tusen webbutiker i Nederländerna. På webbplatser med denna garanti bör konsumenten kunna handla säkert. Studien visade dock att detta inte alltid är fallet. 61 procent av de nästan 1000 medlemmarna hade inte sin säkerhet i ordning. Thuiswinkel.org angav att alla medlemmar den 1 april måste ha en säker anslutning. Om inte, skulle licensen återkallas. Nu när tiden har kommit framgår det att mer än 25 procent fortfarande inte uppfyller det nya kravpaketet, varav skyddet av personuppgifter är en av.

Säkerheten för personuppgifter krävs också enligt lag. Bland de 253 webbplatser som ännu inte uppfyller paketkraven finns ett antal kända namn. Till exempel har marknadsplats.nl, speurders.nl, halfords.nl, pietklerkx.nl och 123luisterboek.nl (vinnare av den offentliga utmärkelsen av hemwinkelutmärkelserna 2009) fortfarande inte skyddat sina personuppgifter. Det är oroande att bland de 736 hemsidor som har godkänts finns det minst fyrtio platser som inte skickar personuppgifter via en säker anslutning, vilket krävs av Thuiswinkel.org för att få denna certifiering. Skadliga parter kan "avlyssna" konsumentdata på dessa webbplatser utan mycket ansträngning. Detta kan få stora konsekvenser för offren, där avlyssningen kan till och med utgöra en riktade stöld eller identitetsbedrägeri.

Marketplace är medveten om bristerna och har varit upptagen i någon tid för att säkerställa att webbplatsen är optimalt säkrad. På grund av komplexiteten hos denna stora plats tar det högst två veckor. Om många webbplatser skickar nästan all personlig information osäker är risken på Marketplace endast med användarnamnet och lösenordet, eftersom resten av uppgifterna redan publiceras offentligt. Risken för detta underskattas emellertid generellt. Tyvärr används samma lösenord för flera konton ofta, och till exempel kan skadliga parter logga in på andra webbplatser eller e-postkontot och ta över andra konton.

Eftersom webbplatser som marktplaats.nl och pietklerkx.nl inte har ett säkerhetscertifikat löper de nu risken för att de förlorar sin hemförsäkring för tillfället. Och det är en bra sak för konsumenten. De måste kunna lita på att de kan handla säkert på webbplatser med denna garanti. Paul van Brouwershaven, teknisk direktör för Networking4all: "Det är väldigt positivt att antalet medlemmar som skickar personuppgifter via en säker anslutning har ökat. Det är dock en besvikelse att ett urval visar att mer än fyrtio webbbutiker inte, trots godkännandet av Thuiswinkel.org. Om certifieringen hade utförts korrekt kan du som konsument verkligen fästa värde på hemmalaggarantin. Nu kan du fråga det. "

Top