sv.onlinewebcreations.com

Acceptera inte photoshop mockups och lorem ipsum dummyteksten på din nästa hemsida redesign! Det garanterar det hopplösa misslyckandet av ditt värdefulla projekt. Och acceptera inte en design som inte svarar om inte det finns mycket goda skäl till det.

Under de senaste tjugo åren har vi konsekvent presenterat webbdesigners till våra kunder i form av Photoshopmockups. Dessa var vanligtvis försedda med lorem ipsum dummy texter. Ingen oroade sig för de riktiga texterna förrän efter leverans av innehållshanteringssystemet (CMS).

Trevlig bild

Denna metod fungerade bra för oss som designers, för en bra bild säljs enkelt. Och för klienterna var det också bra, eftersom de redan var vana vid det från sin reklambyrå. De nya kampanjerna presenterade trots allt en vacker svart skumbräda med lorem ipsum-texter i den. Det såg professionellt åtminstone.

Tydliga tider

Så länge vi utformade webbplatser för fasta skärmstorlekar var det inte så mycket på gång. Vi valde helt enkelt den största gemensamma nämnaren och resten bara fick köpa en ny dator. I början höll vi 640 × 480. Över tiden var det 800 × 600, senare 1024 × 768 och därefter 1280 × 800. De var tydliga tider. En gång i så många år kunde vi justera vårt nät till den största gemensamma nämnaren och Kees var redo. Det var en konstant: resolutionerna blev högre och högre. Fram till 2008.

revolution

Och då var plötsligt den senaste trenden: 320 × 480. Vad ska vi ha? Den nyaste datorn hade plötsligt en mycket mindre upplösning! Den nya datorn var iPhone och han släppte lös en revolution. Idag ser vi inte längre gemensamma nämnare i vår webbstatistik. Våra webbplatser besöks av otaliga enheter med resolutioner från 240 × 320 till 2560 × 1600. Det finns ingen mening i photoshopping!

Lorem är för sent

Designers älskar Lorem ipsum. Den passar alltid vackert i de vackra mönster som de presenterar för dig. Och det är där det går fel. Eftersom utformning av en webbsida utan att ha verkligt innehåll är att utforma en skräddarsydd kostym utan att inkludera bärarens dimensioner. Och vad får du? Faktum är att den vackra sidhuvudet inte riktigt visar den snäva sexpacken från designen, men en konvex ölmag som bullar över det snäva bältet. Designen ligger mil bort från verkligheten. Både när det gäller form och innehåll.

Photoshop mockups på en hemsida och några uppföljningssidor säger ingenting om interaktionen mellan användare och webbplats. Och de säger ännu mindre om hur webbplatsen kommer att verka på alla de olika skärmar som vi har idag.

korrektur

Båda sätten är helt enkelt inte lämpliga för utformning av webbplatser. Photoshop är avsedd att redigera foton. Det är oöverträffat i det. Lorem ipsum kommer från en tid då utskrift fortfarande gjordes för hand. Det gjorde det möjligt för skrivare att göra bevis innan den sista texten blev tillgänglig. Till exempel, för att testa en viss typsnitt.

interaktion

Observera att designern alltid måste förklara hur interaktionen kommer att ske under en presentation av en webbdesign i form av Photoshopmockups. "Så här ser menyn ut när du öppnar sidan. Och så när du flyttar musen över menyalternativet. Och så om du klickar på den. "

Responsiva webbplatser

På grund av sin statiska natur är Photoshop redan helt oanvänd för att designa responsiva webbplatser. Att presentera hur webbplatsen ser ut på en smartphone, surfplattform, bärbar dator, skrivbord, smart TV etc. är alltför mycket arbete. Så den design som du kan godkänna brukar se väldigt annorlunda ut i praktiken. Vad är det fortfarande att godkänna? För övrigt har de också detta med Adobe. Det nya programmet Adobe Edge har utvecklats speciellt för utformning av mottagliga webbplatser.

Innehåll först

På din nästa hemsida omkonstruktion, se till att du först korrekt kartlägger innehållet på webbplatsen. Sedan lägger du bara en formgivare på jobbet. Oroa dig inte, för "innehåll" betyder inte "all kopia" (Jeffrey Zeldman). Ge bara tillräckligt med riktigt innehåll att arbeta med.

Stor uppenbarelse

Fråga sedan konstruktören att han eller hon kommer att involvera dig nära i designprocessen från början. Inga veckors radio tystnad följt av en stor avslöjning av några Photoshopmockups, men steg för steg presenteringar av designen i tillverkningen:

  1. Innehållets hierarki i form av flödesschema och enkla trådramar.
  2. "Style-plattor" där webbplatsens varumärke och visuella språk presenteras.
  3. Skissar av de viktigaste användarvägarna (användarresor) som besökarna kommer att göra på hemsidan.
  4. En fungerande prototyp som har utformats responsivt och fungerar i webbläsaren på din smartphone, surfplattform och skrivbord.

Se även till att alla dessa designfaser testas på riktiga användare. Det sparar mycket problem senare i processen.

Må Photoshop och lorem ipsum verkligen dö?

Titeln på denna artikel är naturligtvis provocerande. Photoshop och lorem ipsum behöver inte dö. Designers kan fortfarande göra utmärkt användning av Photoshop och lorem ipsum-texter under deras kreativa sökning efter formlösningar. Men det måste vara förbjudet att någonsin presentera en design av en webbplats som en statisk Photoshop-fil med lorem ipsum-texter i den. Än enbart att de presenterar tryck och på skumbräda.

Skulle du fortfarande acceptera Photoshopmockups och lorem ipsum-texter på din nästa webbdesign? Ge din åsikt nedan och starta konversationen.

"Design i frånvaro av innehåll är inte design, det är dekoration." -Jeffrey Zeldman.

Top