sv.onlinewebcreations.com

Kan en kommun spela en aktiv roll i uppbyggandet av teknisk infrastruktur och i så fall vilken? Det är en av de frågor som Amsterdam vill svara i höst. Det blir då klart i vilken utsträckning staden får investera i exempelvis glas och mobila bredbandsnät.

"Ska regeringen spela en roll i uppbyggnaden av mobilnät?" Den här frågan Edwin Oskam från Amsterdam kommun har igår högt vid den kommersiella lanseringen av Worldmax 'Wimax-produkt Aerea. Ett Wimax-nätverk är en ny typ av mobilt bredbandsnät.

Oskam of Economic Affairs svarade inte frågan. När man lägger ut offentlig-privat ny infrastruktur måste en regering flytta mellan vad som är och är inte tillåtet i Bryssel, sa han. "I oktober kommer regeringen definitivt att presentera planen för hur man ska hantera detta", svaret kom.

Tjänsteman ersatte borgmästare Job Cohen igår som ursprungligen talade om ett "innovativt ord" vid lanseringen av Aerea. Oskam talade om Amsterdam i samband med Amsterdam Topstad. Detta är ett projekt med vilket huvudstaden 2010 återigen har etablerat sig som Europas främsta 5 platsstad. För detta ändamål inrättade kommunen en investering på 50 miljoner euro, bland annat till bland annat IKT-projekt.

Förutom Fabchannels musikwebbplats satsade Amsterdam kommun också i byggandet av det passiva skiktet i det stadsbaserade fibernätet Citynet, med samtycke från Europa.

Bildkälla: ArtNow314 (CC)

Top