sv.onlinewebcreations.com

Sökmotorer arbetar oftast på grundval av nyckelord. Om inte den sociala sökmotorn Lycos iQ. Sedan idag kan holländska besökare gå här med sina frågor.

Lycos Europe lanserar idag den nya sökmotorn baserat på kunskap om ett online socialt nätverk i Nederländerna. Lycos iQ länkar frågor till en expertgrupp.

Det är den första informationskällan i Nederländerna. Liknande tjänster är Yahoo Answers, LinkedIn Answers, eller Questville från Amazon.

Så snart en fråga ställs om Lycos iQ, publiceras den för andra människor. Användare med kunskap om denna fråga, de så kallade experterna, kan ge ett svar. Poäng tilldelas baserat på svarets hastighet och noggrannhet. Detta gör att en användare kan stiga eller falla i rang.

Med en bra community kan detta ge ett alternativ till befintliga algoritmiska sökmotorer. Ju större samhället, det bredare och de snabbare relevanta svaren kommer att formuleras.

På lanseringsdagen är 472 frågor online. Frågorna varierar från "Vad är receptet för en milkshake på McDonalds?" till "Vad tycker du om placeringen av Google som just köpt Doubleclick?". Det finns för närvarande 75 personer registrerade som "expert".

Inkommande frågor väljs ut efter tema och vidarebefordras till specialister i nätverket. Användare får automatiskt frågor som matchar deras intressen.

I Tyskland har samma tjänst varit online sedan januari 2006. Här svaras i genomsnitt en fråga inom en och en halv minut.

Ett annat alternativ att ställa frågor och inte söka med nyckelord är Aladin: en tjänst från offentliga bibliotek. Vid en fråga får användaren ett svar via e-post inom 1 till 5 arbetsdagar.

Top