sv.onlinewebcreations.com

Chipmaker Intel och Yahoo! vill ta med widgets, hittills kända från webben, till tv: n. Båda företagen tillkännagav denna vecka.

Widget Channel använder Yahoo! Widget Engine och är lämplig för tv-apparater och andra konsumentenheter baserade på Intel-arkitekturen.

TV-widgets är små, praktiska internetapplikationer som ger traditionell TV-visning en extra dimension. TV-tittare kan till exempel titta på internetvideor, följa sportresultat, kommunicera med vänner och familj eller få nyheter och information - allt med fjärrkontrollen (video här).

Tv-widgets kan också användas för att begära information om vilka program som ses. Dessutom kan de anpassas eftersom de arbetar med populära internettjänster som Yahoo! Finans, Yahoo! Sport och eBay. Egentligen ser det ut som på skrivbordet på en dator med små ikoner. Många av dessa widgets har varit tillgängliga under en tid. Yahoo köpte år sedan mjukvaruföretaget Konfabulator, som utvecklade widgets för både Mac och PC.

Intel presenterade ett "system on chip" (SoC) på sin IDF-utvecklare konferens i San Francisco onsdag som gör TV-apparater lämpliga för internetapplikationer, inklusive widgets. Media Processor CE 3100 har inte mindre än 150 miljoner transistorer och kan även användas för TV-avkodare, mediaspelare och annan konsumentelektronik med internetanslutning.

Webb-tv har misslyckats hittills varje gång, men Yahoo! uppskatta sannolikheten för specifika applikationer via widgets. Betraktaren kan enkelt ringa upp väderprognosen, dela priser och sportresultat från en stapel längst ner på TV-skärmen. På sikt kan detta till exempel ersätta text-TV. Nackdelen är att TV-tillverkare måste först ta in chipet i enheter, och LCD- eller plasmaskärmar kommer inte att förtjänas mycket.

Det kommer ingen brist på applikationer. Yahoo! vill göra TV-widgeten en öppen utvecklingsplattform. Inledningsvis måste cirka 500 widgets komma på marknaden.

Top