sv.onlinewebcreations.com

Online musik tjänst av tidigare grundare av Kazaa, Joost och Skype är i luften. Det besegrar konkurrent Spotify genom att först lägga fot i USA.

Med tjänsten får Rdio betalande abonnenter tillgång till en musikkatalog på över sju miljoner låtar. För nästan $ 10 per månad finns obegränsad tillgång till strömmande musik, inklusive mobilåtkomst. För nästan fem dollar är det möjligt att lyssna på musik från skrivbordet i en månad.

I den meningen följer Rdio samma modell som Spotify. Den senare har försökt för en tid i Förenta staterna att förhandla fram avtal med den amerikanska motsvarigheten till BUMA / Stemra och de stora skivbolagen i det landet som Sony, EMI, Universal och Warner Music Group, men verkar misslyckas. Enligt sitt eget uttalande måste Spotify börja i landet i slutet av detta år. Tidigare planerna skulle börja 2009 i USA, sen var det redan avbruten till början av 2010.

Rdio har lyckats och tjänsten har blivit till beta efter månader, som nu öppnades för allmänheten i Kanada och USA.

Skillnaden med Spotify är att Rdio inte har en fri modell som stöds av annonser. Spotify är verksamt i sex andra länder, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Sverige, Norge och Finland. Tjänsten har en gratis abonnemang där upp till ett visst antal timmar per månad avbryts musiken genom reklam. Användare kan också ta ett betalt konto, där musiken kan lyssnas på utan reklam.

Modellen som båda parter använder, där musikälskaren kan lyssna på streaming musik online, är fortfarande relativt okänd som en affärsmodell hos skivbolagen. Men tanken är inte helt ny. Den nedtonade versionen av Napster, köpt av Best Buy, arbetar med samma modell, liksom Rhapsody. Sådana initiativ är inte riktigt framgångsrika. De lockar inte användarnumren som Apples iTunes till stor del.

Rdio-grundare Niklas Zennstrom och Janus Friis var tidigare involverade i vaggan till peer-to-peer-tjänsten Kazaa med vilka filer som kunde delas. Tjänsten var en torn framför musikindustrin vid den tiden på grund av olaglig utbyte av upphovsrättsskydda musikfiler.

Om och när tjänsten lanseras i Nederländerna är inte känd.

Källfoto : rosinnabossio (CC)

Top