sv.onlinewebcreations.com

Det vill egentligen inte vinna med online-vinförsäljningen. Amazon, världens största onlinebutik, försökte det även, men drog sig tillbaka från den komplexa marknaden. Kanske det lite bättre vinet kommer att locka fler kunder. England ger exemplet.

Kvinnor föredrar att köpa ett älskat vin i en känd butik. Äldre konsumenter litar inte på internet. Och ungdomar upp till 35 år har ingen aning om vilket vin som ska beställas. Kitty Koelemeijer, professor i marknadsföring vid Nyenrode Business University, upptäckte den här våren före Wine Wine Board där vinköpare föredrar att samla sina flaskor. Hennes observationer är inte särskilt lovande. Till och med entusiaster lämnar internet till vänster; De köper från specialisthandlaren eller grossisten.

Vem köper vin på nätet? Män i åldrarna 35-50 år som har en förkärlek för enkel beställning och rabatterade priser. Medelålders män med medelmåttig smak. Inte riktigt de tidiga adoptörer du förväntar dig på den här domänen, och absolut inte den tidiga majoriteten .

För majoriteten är internet inte ett bra ställe att köpa vin. På webbbutiker kan du vanligtvis bara köpa per dussin och erbjudandet är så omfattande att det är svårt att göra val. Det är mycket lättare att välja några flaskor vin i snabbköpet eller sprit runt hörnet. Den genomsnittliga nederländska personen kommer inte alls till lådor, för en genomsnittlig hushåll avtar bara 2, 5 flaskor per månad. Och bara en tredjedel av alla flaskor kan kosta mer än tre euro.

För fyra år sedan beräknades att webbshops står för endast en halv procent av all vinförsäljning i Nederländerna. Det är en minimal nischmarknad. Även om en optimist kommer att dra slutsatsen att tillväxtpotentialen är enorm. Exakt eftersom online shopping bara är attraktivt för kunder som köper av dussin, måste webbenvändare rikta sig till tunga användare . Det här är människor som är villiga att betala lite extra för något bättre vin. Marknadsplatsen (cirka 7 procent av alla vinköpare) spenderar mer än 4, 50 euro per flaska. Denna grupp består främst av välutbildade brödvinster och rika pensionärer. Endast en liten del av det är online.

Branded community

Nederländerna skiljer sig inte väsentligt från andra länder i Europa. I Västeuropa är antalet dussin köpare begränsat, i södra Europa är inköp av vin en ritual där webben bara spelar en begränsad roll. Men olika regler gäller i den nya världen. Därutöver är många märkeshus också aktiva. I Australien, USA, Sydafrika, Chile och Argentina bestäms en stor del av erbjudandet av leverantörer som Gallo, Lindemans, Robert Mondavi och Concha y Torro, som säljer populära blandade viner.

Vin som märkesvaror, vilket gör utbudet mindre komplext. Vinet märket Yellow Tail kan fungera som ett exempel. Detta australiensiska vin lanserades på den amerikanska marknaden för tio år sedan, och nu säljs mer vin under den enda etiketten än den kompletta volymen franska viner i USA. Men framgången med Yellow Tail är ett klassiskt exempel på massmarknadsföring. Vinet säljs massivt av discounter Costco, den största vinförsäljaren i USA. Men även om varumärken som Yellow Tail gör försäljningen mindre komplex, spelar webshop fortfarande en marginell roll i försäljningen.

Det har blivit provat. Amazon gjorde en seriös insats för två år sedan för att inkludera vin inom sitt sortiment. Böcker, CD-skivor, DVD-skivor - varför skulle det inte fungera med vin? Även om vin kräver särskild uppmärksamhet under lagring och transport, har Amazon funnit en stark partner i företaget New Vine Logistics (NVL), beläget i den berömda Napa Valley. Avsikten var att hålla leveranskostnaderna låga. Insterstate-försäljningen har varit mycket komplicerad i Amerika sedan återvinningen. Webshops behöver ett särskilt undantag. Amazon beslutade därför att överge vinförsäljning för närvarande.

Detta är en skam för vinälskare. Under installationen av Amazon blev den kompletta långa svansen tillgänglig. Amazon ville öppna sina försäljningskanaler för små vinodlare som var villiga att placera en del av deras lager (redan från två lådor) i centrallagret, för att betjäna hela USA därifrån. Med beprövad framgång kunde samma modell ha tillämpats i Europa.

Den modellen var intressant för mindre vinleverantörer. De kan inte konkurrera väl med de stora leverantörerna som erbjuder sina märkesviner genom de stora detaljhandlarna. Mindre leverantörer är beroende av mäklingen som säljer till specialaffärer. Mycket marginal är förlorad. Mindre vinodlare försöker därför göra direktförsäljning. De flesta använder sina egna webbbutiker, men det erbjudandet är fragmenterat och fraktkostnaderna är en förmögenhet. Med hjälp av NVL Amazon kunde ha erbjudit dessa vintners direktförsäljning för en bråkdel av dessa kostnader.

Med eller utan Amazon ligger den internationella vinförsäljningen på gränsen till en långsam tilt. I England är det redan uppenbart hur stora internationella varumärkesleverantörer i detaljhandeln gradvis tar platsen för billiga landviner från Frankrike, Italien och Spanien. Smooth drink wines i flaskor med igenkännbara etiketter är också intressanta för europeiska konsumenter. I England säljs en åttondel av den totala volymen av klubbar, postorderföretag och webbbutiker. Precis som i Nederländerna är det vanligtvis de lite bättre belägna kunderna som köper i nätbutiker, varför online-försäljaren Tesco nu utökar sitt erbjudande med bättre viner.

experiment~~POS=TRUNC chefer

I Nederländerna ser vi en liknande kurs på AH Wijndomein, som sedan 2008 har fokuserat på experimenter och finsmakare med lite bättre viner än vad som finns i snabbköpet. Jumbo har just börjat sälja vin. Baarsma-koncernen har spridit sitt erbjudande via online-försäljningskanaler som Vinmässan och Voordeelwijn, medan Grapes Unlimited har arbetat på Grapy.nl för ett år. Grapy verkar särskilt vara riktad mot yngre vinköpare (och kvinnor) som gradvis flyttar från billigt vin till bättre kvalitet.

Detta kan ha potential för tillväxt om potentiella kunder får hjälp av "tröskeln" och upptäcker vinvarumärkena från den nya världen. Eftersom män i medelåldern med en medelmåttig smak, är det inte mycket att vinna.

Top