sv.onlinewebcreations.com

Den unga, men rika internetutgivaren Demand Media hyr Goldman Sachs för att undersöka en börsintroduktion. Det borde ta företaget runt 1, 5 miljarder dollar.

Förra veckan firade Demand Media sin fjärde årsdag och kunde sedan låta champagneglasen två gånger. Det vill gå till aktiemarknaden på sommaren eller hösten om de ekonomiska omständigheterna inte försämras. Goldman Sachs, aktieägare i bolaget, undersöker rutten till börsintroduktionen.

Financial Times rapporterar detta på grundval av flera källor kring processen. Utgivaren kommenterar inte.

Demand Media grundades av mannen som sålde MySpace för 580 miljoner dollar till News Corp, Richard Rosenblatt. Efter den försäljningen 2006 startade han ett förlag, Demand Media. Han lyfte upp 355 miljoner dollar i rörelsekapital med investerare i fyra finansieringsrunder.

Med dessa pengar byggde han ett förlag som starkt bygger på teknik. En sökmotor ser på vilka objekt eller teman de letar efter mest. Den listan är kopplad till de priser som annonsörer betalar för dessa ämnen. De mest lönsamma ämnena utarbetas av frilansare till låga priser.

Det är främst "hur man" -liknande historier, skrivna och filmade handböcker, som företaget publicerar. Det tog en ledande position i det segmentet när Demand Media tog över videon ExpertVillage.com. Den videofilmen är den största uppladdaren av Youtube.

Grundaren sade i fjol i en intervju att han vill publicera allt innehåll som är lönsamt. Med andra ord faller nischämnen eller kommersiellt små föremål utanför det spektrumet.

Efterfrågan Media skulle ha en årlig omsättning på cirka 250 miljoner dollar. De reella siffrorna kommer att visas när företaget publicerar prospektet. Det är förmodligen på sommaren. Rosenblatt sa i en tidigare instans att en IPO är förnuftig av flera skäl. Det gör det möjligt för företag att växa snabbare, ett sätt att göra personal rik och lika lojal och dessutom är det ett sätt att ge sina investerare likvida medel.

Unga konkurrenter av förlaget är AOLs Seed.com och det oberoende Associated Content.

*) Se även: "Gyllene möjligheter i hur ekonomin" ( Emerce Magazine, december 2008 )

Top