sv.onlinewebcreations.com

Den kinesiska internetmarknaden förändras snabbt med många förvärv och ambitioner att få fotfäste utanför Kina. Det kommer inte att vara hemmamarknaden: det kommer snart att bli större än USA.

På fredagen blev det känt att online-återförsäljaren Alibaba tog ett intresse av 294 miljoner euro i det kinesiska navigeringsföretaget AutoNavi. I slutet av april betalade samma Alibaba 586 miljoner dollar för en arton procentandel i den kinesiska Twitter, Sina Weibo. Och det som en uppgång till en börsintroduktion som redan värderas till sextio till ett hundra miljarder euro. Jämförelserna med Facebook är inte av luften.

De kinesiska företagen Baidu, Tencent och Qihoo 360 kämpar nu för sökmotorn Sogou, åtminstone enligt rykten att vd Wang Xiaoquan i Sogui avskedades som "opålitlig" idag. Men det är inte ologiskt: alla tre företagen har en blygsam marknadsandel och sammanslagningar gör små små. Qihoo har över 140 miljoner dollar för det och Baidu enligt uppgift ännu mer. Samma Baidu köpte ett online-videoföretag PPS en av dessa dagar för konverterade 370 miljoner dollar, vilket slås samman med iQiyi.

Den kinesiska internetmarknaden blomstrar, med e-handelsintäkter på endast 190 miljarder dollar under 2012. Redan är 6, 1 procent av e-handel redan med i alla detaljhandelstransaktioner i Kina. Och inte överraskande, det beror till stor del på mobila användare. För många kinesiska konsumenter är mobiltelefonen den enda tillgången till internet. Omkring fyrtio procent av alla kinesiska online-konsumenter använder telefonen för inköp. Och hälften av dessa inköp görs hemma. Vanligtvis visas de på vissa artiklar via sociala medier. Det förväntas att den kinesiska e-handelsmarknaden kommer att vara större än USA: s.

Alibaba (årlig omsättning på 170 miljarder dollar) har redan den största e-shoppingplattformen i Kina, Taobao, med över åtta hundra miljoner artiklar och minst fem hundra miljoner användare. Alibaba är också det första onlinebolaget i världen för att snart konvertera en biljon dollar i transaktioner.

Ökningen av kinesiska företag är mycket lätt att förklara. Å ena sidan av språket. Stora amerikanska märken talar mindre till fantasin än i andra länder, något som du också ser i Ryssland. Å andra sidan på grund av den enorma hemmamarknaden. Kinesiska företag behöver inte främmande länder. Dessutom har kinesiska företag mycket statligt skydd. Det kostar amerikanska företag som Google stora svårigheter att få tag på den här marknaden.

Vad som förresten lyckas några. Evernote har etablerat sin egen kinesiska plattform, men under ett kinesiskt namn Yinxiang Biji. Kina är efter Japan den viktigaste marknaden utanför USA för Evernote. VD Phil Libin anser att Kina kommer att bli landet för de viktigaste innovationerna de närmaste tio åren nu när landet blir en verklig kunskapsindustri.

Marknaden stimuleras på olika sätt. Regeringen investerar ytterligare 810 miljoner dollar i utvecklingen av sitt eget navigationssystem Beidou. Pengarna går huvudsakligen till dussintals företag att utveckla applikationer.

Förväntan är att kinesiska internetföretag så småningom kommer att sprida sina vingar, precis som hårdvaruföretag Haider, ZTE och Huawei. Namnen som Alibaba och Sina Weibo är knappast kända utanför Kina, men det kan ändras inom fem år.

Alibaba lyssnar redan utomlands. Först vill företaget nå kinesiska kunder utanför Kina. Taobao är redan närvarande i Hong Kong, Singapore i Malaysia. Då måste resten av världen erövras. Frågan är om de kommer att göra det på egen hand eller med hjälp av västerländska allianser. I det avseendet är Alibaba bakad. Nästan en fjärdedel av aktierna ägs av Yahoo.

Top