sv.onlinewebcreations.com

Banken app kommer inte att spara den. Det ger plats för en mördare app från en start eller en internet jätte. Innan det var Patrick Sanwikarja från Fabrique varnade Emerce Finance på torsdagen.

Överföring av pengar tills du planerar din ekonomiska framtid och tar ut försäkring från försäkringsanspråk på fordringar: allt kan göras i en app. Men det kommer inte att bli en app från ABN, ING eller Rabo. Sanwikarja gav som ett fiktivt exempel en all appting app från PayPal. Och det är inte så fiktivt. Utländska parter som Clarity Money, Fintonic och Monzo erbjuder redan några av möjligheterna i sina appar. Tikkie av ABN kommer också att ersättas enligt Sanwikarja. "Banker och försäkringsbolag kommer att göra plugins för appen som kommer att bli vinnaren."

Med PSD2 på tröskeln, var det i går huvudsakligen om hur fintech startups kan fungera tillsammans med etablerade banker och försäkringsbolag. Ett ekosystem med uppstart är "villkorat" för framtiden för bankförsäkring, säger Nieke Martens, chef för Digital Hub på Rabobanks Digital Transformation Office. Traditionella finansiella tjänsteleverantörer väljer alltmer en samarbetsstrategi. Detta ger inte bara tillgång till ny teknik, men garanterar också smidighet och frisk vind i organisationen. "Du måste bara vara försiktig med att du inte blir kär i dina innovationer", varnade Martens. "Det handlar allt om att lösa problem med kunderna tillsammans."

Visserligen finns det redan mycket samarbete. Ett sådant exempel är finansieringsalternativ, där ING har intresserat sig. Det brittiska fintech-företaget är en marknad för finansiering för små och medelstora företag, som ofta inte behöver knyta till traditionella banker. Grundare Conrad Ford sa att han hade valt Nederländerna som den andra marknaden på grund av den starka position som små och medelstora företag upptar. "Vi har kunnat leverera ett stort antal lån via plattformen, men det är ännu inte jämförbart med Storbritannien, där du även skulle kunna ringa marknaden överväldigande."

Ofta är fintechs fortfarande uppmärksamma nischmarknaderna, de saknar räckvidden för de stora spelarna. Online-mäklare DeGiro lyckades ändå att locka 360 000 kunder om fem år, men företaget fick erkänna igår att det finns gränser för tillväxten. VD Niels Kok: "En svag punkt är givetvis att en stor del av konsumenterna inte alls är intresserade av att vara sig bakom knutarna i sin investeringsstrategi."

Samarbetet mellan nystarter och traditionella partier är avgörande, liksom grundaren Hidde Koning van Bittiq, ett företag som vill ge insikt i barns ekonomiska hushåll via en app (senare via en vit etikettlösning). "Traditionella partier är inte bra på interaktioner, kundrelationen behöver återupplivas."

Bydehand, som var på scen med Bittiq och Dyme, vill också kombinera förvaltningen från olika källor och ge insikt. 'Vi automatiserar överföringsprocessen (från prenumerationer), så du behöver inte göra det själv längre. Det sparar i genomsnitt 300 euro per år utan finger! " lovar Dyme, som fortfarande är beroende av samarbetet med ungdomsbanken Bunq.

Många av startarna använder nu samma teknik. Maskininlärning gick regelbundet vidare på arken. Pakhuis de Zwijger Stora salen var packad när Arjan van Hessen vid University of Twente och Telecats började prata om taligenkänning och artificiell intelligens igår, en kombination som borde lindra telefonväxeln och hjälpa till med att bedöma en inteckningssökan. Ja, det kan även avgöra om kunden är arg eller tyst.

2019 kommer under alla omständigheter att vara ett mycket viktigt år för fintech. Med - förresten - försenat - PSD2-direktivet har alla icke-banker för första gången tillgång till betalningsdata från bankkunder.

Foton: Peter Boer. Du kan hitta den fullständiga uppsättningen bilder här.

Top