sv.onlinewebcreations.com

KPN och bankerna vill rusa med införandet av mobila betalningar. Enligt Peter Van Leeuwen, strategi och affärsutvecklingschef för KPN, kommer den nationella utrullningen av NFC-chips redan att börja under andra kvartalet 2012 för att möjliggöra mobil betalning.

"Vi vill dominera marknaden för att förhindra att en annan stor spelare kommer att vara framför oss", säger Van Leeuwen i veckan på Mobile Money Summit i Singapore. Enligt Van Leeuwen finns det en risk att banker och telekomföretag endast kan fungera som en kanal för tredje part.

Apple har arbetat bakom kulisserna för mobil betalning via iPhone under en tid, men Van Leeuwen nämnde också Groupon och Facebook som parter som kunde konkurrera med banker.

KPN, T-Mobile, Vodafone, ABN Amro, ING och Rabobank tillkännagav ett joint venture för mobila betalningar i september. Det kommer att introducera en plattform baserad på betalningar med NFC-chipet. Enheter med dessa chips finns numera fortfarande tillgängliga, även om Nokia utvecklar ett antal enheter i detta område.

Nästa månad kommer joint venture-parterna att närma sig för leverans av utrustning. Efter ett kort prov i en liten stad som bestämdes kan den nationella introduktionen ske senast andra eller tredje kvartalet 2012.

För övrigt tillhandahåller Multicard redan ett NFC-baserat betalningssystem till Rabobank. I det här fallet gäller det dock klistermärken med ett NFC-chip som kan fastna på slumpmässiga enheter. Användare kan behålla en kredit på 150 euro för små betalningar. Rabobanks minimetallsystem, kallat MiniTix, lanserades 2007.

I veckan meddelades att de fyra danska nätoperatörerna också utvecklar en NFC-plattform. De fyra danska nätoperatörerna hoppas kunna starta betaltjänsten i slutet av 2012 i liten skala.

Top