sv.onlinewebcreations.com

IBM har redan lyckats efterföljaren av BlueGene / L. Den nya bakebeasten, med ett värde av 133 miljoner dollar, gör mer än 1.026 miljarder (miljoner gånger en miljard) beräkningar per sekund.

Det rapporterar New York Times måndag.

Att ge en referensram: När hela världsbefolkningen, 6 miljarder människor, tar en räknare och utför beräkningar 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, tar det 46 år att göra vad Roadrunner kan göra inom en dag. .

Mega-datorn, med lämpligt namn Roadrunner, är mer än dubbelt så fort som sin föregångare, BlueGene / L.

Roadrunner är inrymt i Los Alamos National Laboratory i New Mexico. Bakebeast används bland annat för att lösa militära problem i samband med åldrandet av kärnvapen. Datorn används också för att undersöka vetenskapliga klimatmodeller.

Datorn är tillverkad av processorer som ursprungligen är avsedda för videokonsoler som PlayStation 3. Det gör det möjligt att bryta husdjursavloppet. En petaflop motsvarar 1 000 trillion flytpunktsoperationer per sekund. Väntan är nu tills exaflop (1 biljoner beräkningar per sekund), nedläggningen, yot-downen och zeraflop-barriären är brutna.

Petaflop-barriären bröts tidigare än förväntat. Gamla knep för att öka hastigheten fungerade inte längre. De chips i PlayStation3 som används har satt forskarna tillbaka på rätt spår.

Top