sv.onlinewebcreations.com

"Komma över det, du har ingen integritet, " sade Sun-chefen Scott McNealy år sedan. Efter attackerna i USA verkar han få rätt. Flockning görs i databaser, letar efter misstänkta mönster, företag och människor. Vad är företagets ansvar?

FBI har hittat tydliga online spår av terroristerna i USA. De har gjort en del ansträngningar för att täcka upp dessa spår; kommunikation skickades ofta krypterad. Nu har vissa leverantörer tagit emot e-posttrafik, och förövarna visade sig ha bokat sina flygbiljetter via Travelocity. Trots användningen av falska identiteter och kryptering är deras korridorer relativt lätta att verifiera.

Samarbetet mellan företag i utredningarna är stort. FBI hade emellertid alla nödvändiga papper för att söka AOL, Expedia, Yahoo, Microsoft och Google, men i USA skapades en kollektiv yacht, där näringslivet skulle vilja delta. Till exempel går företagen utan att behöva ingripa för att kontrollera sina egna uppgifter. De amerikanska online marknadsplatserna för kemisk industri, Chematch och Chemconnect, söker i sina egna databaser för att upptäcka misstänkta transaktioner. Trots allt är terrorister kända för att även genomföra (online) forskning om kemikalier. Det innebär att varje användare av dessa marknadsplatser kommer att screenas. Företagen säger inte vad som ska göras med den insamlade informationen. Chematch överväger en tidigare övergiven plan för att först certifiera användare innan de tas upp till handel.

Med den nuvarande mjukvaran är det möjligt att känna igen mönster i kundbeteende. Att förklara specifika kunder kan gå långt, men det är mycket acceptabelt att lämna säkerhetsprogram till databaser, enligt professor Cor Molenaar. "Om du kan upptäcka misstänkta mönster, är det inget fel med det: det behöver inte spelas på personen, det är bara nödvändigt om allvarliga misstankar uppstår." Är han inte rädd att en sådan polisstat kommer att groa? "Nej, det finns redan i delområden, men i väst gör vi bara det här för att filtrera bort dåliga saker från vårt samhälle som äventyrar vår frihet, men du kan fortfarande rösta för din åsikt och rösta för vem du är. Det är omöjligt i en riktig polisstat. "

Hand in

Professorn tycker att det är helt normalt för känsliga företag som flygbolag att använda dem. "Det är säkert att vi kommer att överge några av vår integritet efter attackerna, men jag tror inte att människor är besvikna, deras data är välkända, men nu handlar det om vad som kommer att hända. terrorister kommer det att finnas få personer som har problem med det. "

Molenaar gör jämförelsen med fotbollshooliganism. "För att bekämpa det introducerade vi klubbkortet för flera år sedan, vilket är en begränsning av privatlivet, men tillåten." Det är meningen att bekämpa ondskan. "Även om polisen lyssnar på en telefon för att hitta en pedofil, då den allmänna opinionen är inte motsatsen till det. "

Att FBI: s utredningar med amerikanska företag utgör ett brott mot privatlivet är en öppen dörr. Trots allt kränker varje polisutredning privatlivet, säger Maurice Wessling från Bits of Freedom, en integritet och medborgerliga rättigheter. "Jag har intrycket att företagen efter attackerna är lite mer tillmötesgående i samarbete med rättsväsendet och polisen, och det är möjligt om det stannar inom lagens gränser."

tillstånd

Wessling är orolig för uppföljaren: "Efter attackerna försöker regeringarna att driva igenom ett antal åtgärder som länge varit på hyllan och tillgången till konfidentiell information kommer inte att begränsas i framtiden för att undersöka terrorismen."

Det kan bryta mot integriteten. Mevisskommittén har till exempel nyligen utfärdat en rapport, där rättvisa utfärdar ett antal rekommendationer. En av de viktigaste: Om information måste begäras i samband med en utredning behöver polisen inte längre en underskrift från undersökningsdomaren. En agent kan självständigt borra i företagets detaljer. Den föreslagna åtgärden syftar till att avsevärt öka arbetshastigheten. Wessling: "Men barriärerna smälter bort på det här sättet, och det är en fråga om oro, och justitieministeriet verkar vilja rösta i det."

Frågan om i vilken utsträckning näringslivet måste samarbeta för att tillhandahålla information till rättsliga myndigheter har knappast ställts till frågan. Det handlar trots allt om att identifiera livshotande terrorister som hotar demokratin. FBI arbetar med sökningsoptioner, men tydliga regler finns ännu inte. I USA har rädslan uttryckts att en storebrorregimen långsamt men säkert uppstår. Till exempel tror flera kongressmedlemmar att attackerna kommer att påskynda acceptansen av spionagesystem som Carnivore och Echelon. "Under den kommande perioden kommer integritet att vara underordnad säkerhet, " säger Larry Ponemon of Privacy Council, ett amerikansk kunskapshanteringsföretag, i den amerikanska pressen. Enligt honom kommer företag att ta mycket personlig information under namnet säkerhet.

gräns

I Nederländerna ser John Borking av Registratiekamer särskild uppmärksamhet åt denna typ av verksamhet. "Vi tittar på vilka system och lagar som kommer på marknaden, och då testar vi det till exempel personuppgiftslagen, men hittills har vi inte sett någonting."

Saskia Veger från Customer Care Company tror också att känslorna av attackerna i New York och Washington gör sitt jobb. "Under inverkan av dessa känslor går regeringarna emot gränsen för tillåtet sammanträde, men nu anser allmänheten inte denna begränsning av integritet allvarligt eftersom de vill känna sig trygga, och om hotet om terrorattacker minskar, kommer det att finnas mer motstånd."

Top