sv.onlinewebcreations.com

Jim Stolze var nyligen offline för en månad, genom experiment. Omkring 1, 2 miljoner holländare vet inte bättre, men för miljontals andra går en sådan sak in i det dagliga livet. Särskilt för en internetprofessor som Stolze. "Jag jobbar på internet från tidigt på morgonen till sent på kvällen."

Ingen internet och e-post, vad gör det för dig? Att denna fråga skulle orsaka en sådan rörelse även Jim Stolze förväntade sig inte när han började detta experiment. Uppmärksamhet på bloggar, radiointervjuer, tidningar, tidskrifter ... En perfekt orkestrerad PR-stunt skulle nästan tänka. Ändå var Stolze inte där för att göra, säger Rotterdammer under lunch i Euromast på 92 meters höjd.

Anledningen till hans projekt var praktiskt: han letade efter ett avhandlingsämne för sitt MBA-program. Stolze ville undersöka om det finns en skillnad mellan online och offline lycka. Eller, mer exakt, är människor som är mycket lyckligare på nätet? Hans hypotes är att internet är idealiskt för social interaktion, något att tillhöra - som ligger på tredje plats i Maslovs behovspyramid.

Månaden offline var resultatet av en intervju med Joris van Heukelom, VD för Ilse Media. Han utmanade Stolze att se hur eller inte internet verkligen betydde i det dagliga livet. Ilse Media och moderbolaget Sanoma sponsrar forskningen och underlättar den med en omfattande undersökning bland onlinemiljöer. Stolze utvecklade en modell för att kartlägga vilka delar av internet som är positiva och som har en negativ inverkan på lycka. De första försiktiga slutsatserna visar att de negativa aspekterna är centrerade kring ensamhet och e-post stress, medan de positiva effekterna är relaterade till social interaktion.

Det tog viss övertalning att få sitt tema genom till lärarna. Hur mäter du ju någonting abstrakt som lycka? Men efter den nödvändiga forskningen föreföll en allmänt accepterad modell existera: Oxford Happiness Inventory. Hans forskning är en träff, han kan till och med berätta för sin historia på TED University.

Lavin av reaktioner

Hans personliga experiment visar sig dock vara en trevlig teaser. Så uppenbart faktiskt, och aldrig gjort på detta sätt. Det tog nästan ett år innan Stolze hade hittat rätt tid att gå offline, för att någonting sånt verkligen inte fungerar. "Jag hade ingen aning om vad jag kom fram till. Naturligtvis har jag informerat våra viktigaste kunder och berättade för min omgivning. "

En reaktion på reaktioner följde, allt från "jag kunde inte göra det" till "jag var beroende av internet". Han var överväldigad av mängden uppmärksamhet. Pajer, vykort, handskrivna bokstäver ... "Jag ville svara det personligen, och det var inte lätt. Jag hade förlorat min handstil och jag fick muskelsmärta! "

Personer som han brukade ta emot tio e-postmeddelanden per dag visade sig plötsligt ha en kort telefonsamtal eller ett sms. Den skillnaden blev plötsligt mycket tydlig. Under alla omständigheter blev konversationer bättre och djupare. Koncentrationen under arbetet var också många gånger högre utan avbrott på internet och i synnerhet e-post. "Jag har aldrig varit så produktiv."

Denna insikt gav omedelbart en av de viktigaste slutsatserna i hans experiment: e-post används på ett särskilt ineffektivt sätt. "Det är ett av de största hot mot produktivitet. Vissa människor skickar dussintals varje dag, med olika bilagor, cc och blindcc s. På något sätt krypte detta beteende eftersom det är snabbt, enkelt och gratis. En jämn e-post när ett rum är skilt från varandra. Speciellt när känslor är inblandade är det ett extremt olämpligt medium. Jag har sett företag där anställda är upptagna att besvara e-post under hela dagen. De är slavar i inkorgen. Jag missade inte mitt e-postmeddelande om en månad. Jag jobbar med en manifest om god e-postanvändning. E-post är särskilt användbart för att överbrygga avstånd och tid, som ett distributionsmedium. Men det finns en uppförandekod som finns för att ringa och träffa. "

Krossad uppmärksamhet

Trots många tidigare studier antog Stolze de positiva biverkningarna av internet. "Min personliga slutsats är faktiskt väldigt enkel: du kan inte längre göra utan Internet. Enkla saker som att titta på ett telefonnummer eller en rutt, boka hotell, kostar utan internet mycket mer tid och ansträngning. Det jag missade mest var de virtuella vänskapen. Rolig och inspiration. Twitter ersätter i stor utsträckning mail och RSS för mig. Jag var också tvungen att undertrycka konstiga reflexer för att inte fotografera allt och lägga det på min blogg. Det första jag gjorde online var att rapportera på Twitter att jag var tillbaka. Men jag är också mycket knuten till min rss-läsare; Dagliga fantasier av intressanta människor som Seth Godin. "

Stolze hade förutsagt att han den 1 januari omedelbart skulle "gå till infusionen" igen. Han lyckades dock skjuta upp den till 7 januari. "Naturligtvis är jag rädd att jag kommer att falla i mitt gamla mönster igen och lida hela dagen under spridning. Det är inte för ingenting att min iPhone wifi och gprs fortfarande är avstängd. Jag överväger att fortsätta experimentet mycket längre. Men i slutändan kan det naturligtvis inte hållas i mitt arbete. Men jag kommer att använda det mer medvetet. Jag vill inte att mitt arbete ska störa av alla slags digitala stimuli. Och jag kommer inte spela en e-post tag längre. På så sätt betalar jag mycket mer uppmärksamhet åt vad jag gör och för folket runt mig. Internet är fantastiskt, men på ett antal områden har vi gått igenom. Det är bra att ta en kritisk titt på detta. Den senaste månaden saknade jag mycket, men fann också mycket. "

Top