sv.onlinewebcreations.com

Vodafone kommer att få mer försäljning från mobilt internet nästa år än från SMS när tillväxten i Europa fortsätter. Tretton procent av omsättningen kommer från handel på mobil internet, något som måste växa vidare med nya dataplaner.

Det framgår av kvartalsuppgifterna som telekomjättaren presenterade i morse.

Framtiden ligger i mobildata, och det är där företaget anpassar sin strategi från och med idag. Till exempel kommer det att finnas mobila dataabonnemang där användare ska betala för datakonsumtion. Tunga betalande användare har alltid tillgång till nät och höga hastigheter. Lätta användare måste å andra sidan ansluta digitala filer på baksidan.

Dessutom vill företaget hjälpa till med att få fler smartphones till marknaden. År 2010 är 30 procent av de sålda telefonerna en smart, något dyrare telefon. Under 2012 måste 70 procent av försäljningen från smartphones existera.

Mobildata är nu 13 procent av den omsättning som företaget realiserar i Europa. Jämfört med förra året har omsättningen ökat med nästan kvart. Detta gör mobilt internet nästan mer lukrativt än handeln med textmeddelanden.

Europas försäljning under de tre månaderna till slutet av september:


På koncernnivå registrerade den en omsättning på 22, 6 miljarder kronor under det senaste halvåret. Det är en ökning med 3, 9 procent. Tillväxten kommer främst från Fjärran Östern, Afrika och Centraleuropa, eftersom försäljningen i Europa minskade med 1, 3 procent.

Nettoresultatet ökade med 57 procent till 7, 5 miljarder brittiska pund.

I Nederländerna vann Vodafone 94 000 kunder förra kvartalet, vilket resulterade i totalt 4, 9 miljoner. Majoriteten av dessa kunder, 61 procent, är abonnenter. Minoriteten ringer förbetalt. Ett samtal på 2, 6 miljarder minuter gjordes på det nederländska Vodafone-nätverket, ett plus på 18 procent på ett år. Holländska kunder genererade en omsättning på 32 euro per person per månad.

Top