sv.onlinewebcreations.com

Som statligt ägda företag har järnvägarna i Europa lyckats springa upp digital dans under lång tid. Men nu inser vi också i denna konservativa sektor att kunden är ansvarig. Uppstart Spara ett tåg svarar på detta, säger René de Groot, chef för Europa.

De Groot var verkställande direktör för tågförare Eurail från 2005 till 2013, ägd av trettio europeiska järnvägsbolag. Han känner tågvärlden väl. "De tycker ofta mycket operationella och är inte upptagna med kunder, slutanvändarna. Det är långsamt en vändning. Till exempel har de belgiska järnvägarna fått i uppdrag av regeringen att dra in på en större marknad utan att medföra kostnadsökningar. Då kommer du naturligtvis till digitalisering. "

Tekniska innovationer är inte den starkaste punkten i tågbolagen. Så det finns nya spelare som kan ta den delen för sitt konto. "Du ser mer och mer gränsöverskridande trafik och en tydlig tillväxt i användningen av höghastighetståg. Externa parter ser att tåg är det sista spelområdet inom resebranschen där du fortfarande kan göra skillnad. Som ett resultat är marknaden äntligen på väg. "

Spåra biljettpriser

Spara ett tåg är en sådan extern parti. För konsumenter är det en metasökmotor kombinerad med ett lojalitetsprogram. "Antag att du vill resa från Amsterdam till Barcelona med tåg. Till exempel hittar vårt system 141 euro för den dagen och avgångstiden som det bästa priset. Du bokar, får en biljett och som ett extra alternativ kan du registrera dig som en Save a Train-användare. Då är du berättigad till Rail Save, vår tjänst genom vilken vi kontinuerligt skannar eller priset på din tågresa mellan bokningstiden och avresedatumet har blivit lägre. Om så är fallet och biljettvillkoren tillåter det, får du ett mail från oss och om du vill ska vi avbeställa biljetten och boka billigare för dig. Prisskillnaden du får i ditt spårsparande konto och du kan använda den krediten för din nästa tågresa. "

Naturligtvis fungerar detta system endast om järnvägsföretaget tillämpar avkastningshantering (beläggningsoptimering genom fluktuerade priser som beror på historiskt bokföringsbeteende och nuvarande efterfrågan). "Just nu händer det bara med de stora killarna, som SNCF och Deutsche Bahn. I Frankrike ser vi fluktuationer på upp till 60 procent. Men många järnvägar är långt ifrån redo och det är så vi kom fram till vår B2B-tjänst, där vi hjälper till att genomföra ett avkastningsstyrningssystem baserat på de data vi genererar. "

Den tredje delen av affärsmodellen Save a Train säljer tågbiljetter. "Vi är faktiskt en teknikleverantör och ett online resebyrå", säger De Groot. "Järnvägarna har tagits över de senaste åren av nya konkurrenter som Flixbus och BlablaCars. Deutsche Bahn har behövt lämna in 20 procent av marknadsandelen i budgetsegmentet och letar efter en lösning. Det finns agenter som behövs för att marknadsföra och sälja nätverket internationellt, järnvägen själva har vanligtvis inte en budget för detta eller saknar kompetensen, medan de letar efter fler resenärer. "

Samarbete med NS International

Trenitalia och NS International är de första europeiska partierna som har skrivit ett samarbetsavtal med Save a Train. Implementeringen av NS International är i full gång. API-länken kommer att gå live i slutet av året. "NS International och Trenitalia får tillgång till en helt ny internationell marknad och vi har tillgång till tåg i Benelux och Italien, men även i Tyskland, Frankrike, Österrike, Danmark, Norge och Sverige. Vårt mål är naturligtvis att ha ett komplett utbud av tågbiljetter. Det är därför jag är i diskussioner med järnvägar i England och Spanien om samarbete. Även här ligger de stora järnvägsbolagen i framkant. De har ofta redan ett API, så att vi enkelt kan ansluta till distributionssystemet. De mindre järnvägarna behöver vår hjälp. "

Resultatmodellen är en kombination av provision på sålda tågbiljetter och konsulttjänster. "Ersättningen för mellanhänder är ännu mer under press i tågindustrin än i flygbranschen. Vi kan inte existera, än mindre växa, från utskotten ensam. B2B-konsulttjänsterna bidrar därför väsentligt till vår baslinje. Vi är fortfarande i startfasen men från 2018 kommer vi att bli en formidabel online spelare inom tågresor. "

Signering av kontrakt Spara ett tåg och NS International, från vänster till höger: René de Groot, Harald Havenith (försäljningschef NS International), David van Wijngaarden (Account Manager B2B NS International).

Top