sv.onlinewebcreations.com

Konsumentförbundet har bett Holländska dataskyddsmyndigheten i en skrivelse för att klargöra tillämpningen av den nya privaträtten i praktiken. Nu tar vissa företag utrymme för sin egen tolkning av lagen.

Konsumentförbundet skriver brevet efter en rapport från den norska konsumentorganisationen Forbrukerradet. Här visar konsumentorganisationen hur Facebook och Google manipulerar användare att dela med sig av mer personuppgifter än vad som behövs. I många fall anger tech giants sekretessinställningar så att användarna delar sina data som standard.

I andra fall gör företagen det onödigt komplicerat, så att användare som inte vill dela med sig av data behöver betydligt fler musklick för att uppnå det än användare som vill dela data. Dessutom är utformningen och informationen av privatlivsinstitutionerna direkt riktade till icke-privatlivsvänliga, snarare än neutrala.

Föreningen vill ha mer förklaring. Kan en kakovägg nu eller inte? Finns det undantag för företag som omfattas av lagstiftningen om e-privatliv? Lagen gör (naturligtvis) allmänna krav, men vissa företag missbrukar det, vilket leder till situationer som inte är rätt.

Top