sv.onlinewebcreations.com

En del nederländsk stolthet ses i veckan på Mobile World Congress på EIT ICT Labs, ett konsortium av företag, universitet och forskningscentrum. En biosensor utvecklad av Philips, vidareutvecklad av TU Eindhoven, för att förhindra utbrändhet.

Spänningsmätaren måste bäras runt handleden och tillsammans med en Android-app (iOS följer senare), ger insikt om exempelvis stressmönster under en längre period med hjälp av en e-kalender. Detta kan vara användbart för behandling av överbelastning. "Du kommer åtminstone att ha något att falla tillbaka under behandlingen", säger forskare Johanna Mercurio till Emerce. "En behandlande läkare har för ofta att lita på vilka patienter som berätta för honom eller henne."

Appen visar stressen i färgglada figurer. Mörka färger indikerar ökad stress. På samma princip är Affective Health Meter baserad, som kommer att släppas av den svenska starten MirrorMirror. Detta gör det möjligt att mäta mer allmänna fysiologiska effekter.

I slutändan är det meningen att stressmätaren på marknaden. "Vi testar nu det på arbetsorganisationer, särskilt bland lärare, en uppenbar riskgrupp när det gäller stress, " sade talesman Else Embregts Emerce.

Prototypen, som är nästan lika stor som en lyxklocka, måste fortfarande göras betydligt mindre.

EIT ICT Labs är ett nätverk som räknar med fem fysiska platser. I Nederländerna är detta högteknologiska campus i Eindhoven. Övriga platser är Berlin, Helsingfors, Paris och Stockholm. Holländska deltagare i konsortiet är Philips, det holländska institutet för forskning om IKT (där all IKT-forskning av 3TU, joint venture av de tekniska universiteten Delft, Eindhoven och Twente finns) och Novay (Enschede, den tidigare Telematica Instituut), TNO-ICT, CWI (Amsterdam) och ESI (Eindhoven). I Nederländerna ligger tyngdpunkten främst på hälsoprogram.

Medicinska appar är inte längre ett undantag, men fler och fler medicinska appar utrustas med smarta sensorer. Under tiden finns det också en mobiltelefon som kan analysera ett urval urin med cirka 25 sjukdomar med hjälp av den inbyggda kameran. Ansökan, Myshkin Ingawales hjärnbarn, kan användas för diagnos och behandling av olika sjukdomar, särskilt i utvecklingsländer. Dessutom måste användarna infoga en standard testremsa i den uppsamlade urinen.

Top