sv.onlinewebcreations.com

Det var lite déjà vu, Asia Technology Roundtable Exhibition (ATRE) som möttes under första veckan i juni i Shanghai. Dotcomers, venture capitalists och IT-företag tog storlek på teknikmarknaden i Asien och särskilt Kina.

"Japan står fortfarande för hälften av den sammanlagda BNP i Asien", varnade organisatören Alex Vieux of Dasar regelbundet. Det hjälpte inte, även om de samlade entreprenörerna var mycket försiktigare än i slutet av nittiotalet. Många av de nya applikationerna visade sig också vara mer användbara än under dotcom hype.
Med 80 miljoner Internetanslutningar och 290 miljoner mobiltelefoner börjar marknaden ta form, "men ett kinesiskt klick är fortfarande värt mindre än ett europeiskt klick", sa en av de många realisterna. Slående var det stora antalet fasta kinesiska företag som redan byggt upp en existens inom IKT och förväntningarna om hur den kinesiska marknaden kommer att utvecklas.
Mycket mer än i USA, kommer mobilen att spela en avgörande roll i Kina. "Amerikanerna har ofta en dator hemma och på kontoret", säger Frank Zheng i Mobile Communication Research. "Mellan dem kör de i en bil och de kan inte ringa med sin mobil. I Kinas storstäder har de flesta kontor inte en dator eftersom de fortfarande är relativt dyra och människor använder mycket av kollektivtrafiken. För dem är mobiltelefonen mycket viktig. Nu använder de främst relativt primitiv textning, men jag förväntar mig mycket mer produkter med mervärde för denna marknad, speciellt i spelsegmentet. "
Det är också den marknad där Kina hoppas kunna spela en ledande roll i konkurrens med Indien, där Europa och USA traditionellt lägger ut mycket programmeringsarbete. Wang Wenjing, VD för UFsort - Kinas största ERP-utvecklare - förväntar sig att Kina ska bli det starkaste inom det mobila och spelen segmentet. "Vi kommer också att växa i tjänsterna för dessa spel", säger Wang. UFsort har fyra tusen anställda och en kundbas på 300 000, enligt VD. Wang: "Jämfört med amerikanerna har vi mycket mindre anslutning till datorn och ett tangentbord, vi har upplevt en annan historisk utveckling, där mobiltelefonen är mycket viktigare."
IPO och snabba tillväxtplaner skapade känslan av att en ny internethype kom fram. Realisterna bland entreprenörerna kan kunna hålla det inom realistiska proportioner.

Top