sv.onlinewebcreations.com

Det är D-Day för de stora streamingleverantörerna som Apple Music officiellt startar senare idag. Den amerikanska Pandora fick sina första träffar på måndag: aktiekursen för det noterade musikbolaget låg ner 2 procent.

Det faktum att investerare inte har mycket förtroende för Pandora kommer inte som en stor överraskning: Internetradioföretaget fokuserar främst på den amerikanska marknaden och kan därför inte få ytterligare intäkter från andra länder. Konkurrenter Deezer och Spotify är mer internationella.

Till omvärlden visar konkurrenterna fortfarande lite av deras nervositet för tillfället. Jonathan Forster, som är chef för Spotifys europeiska verksamhet, säger att han inte är orolig och betonar att Apple faktiskt "validerar den digitala (musik) marknaden". "Festen som dominerade nedladdningsmarknaden i flera år säger faktiskt att vi lyckas bra."

Det dämpar inte det faktum att Spotifys betalda tjänst (med en något bättre ljudkvalitet) nu också kan testas gratis i tre månader, precis som Apple Music, och det svenska företaget har höjt 526 miljoner dollar i finansiering för att säkerställa Eliminera marknadsföringsvapen från Apple. Det lovar att vara ett smutsigt krig: Operativa förluster fortsätter att öka.

Deezer introducerade också en testperiod (för 99 euro cent) i uppkomsten till Apple Music och Google Play Music lanserade gratis internetradio för den nordamerikanska marknaden idag.

För Apple är det självklart ett lika viktigt ögonblick: Apple Music måste komma ikapp med företaget som allvarligt hotade att falla bakom iTunes. Det hade ingen streaming ljud fram till förra året, medan nedladdningar börjar bli mindre populära. Och radiotjänsten under iTunes var inte heller en succé.

Naturligtvis har Apple fortfarande en lång väg att gå. Den gamla Beats, föregångaren till Apple Music, hade endast 300 000 användare. Spotify har 75 miljoner användare, av vilka många använder fremiumversionen (med reklam).

Pandora (endast internetradio) har nästan 80 miljoner användare, varav majoriteten lyssnar gratis. Deezer har 20 miljoner användare, varav 6 miljoner betalar.

Förutom Deezer och Spotify finns tjänster som Rdio, Google Play Music och Tidal, men de verkar inte utgöra ett allvarligt hot mot Apple. Kanske är det inte förvånande att Google behåller antalet användare av sin musik tjänst.

Tidal, Jay-Z, som är stolt över den höga ljudkvaliteten och bättre royalties för artister, har svårt. Peter Tonstad gick upp som VD en av dessa dagar efter två månader.

Apple har uppenbarligen fördelen att det kan integrera sin musik tjänst med hårdvaran och användarna behöver inte installera någonting. Å andra sidan är utbudet av Apple Music för tillfället begränsat till iPhone, Mac och iPads. Bara på hösten kommer en Android-app att vara tillgänglig.

Dessutom är frågan om andra parter fortfarande är på denna marknad. Rapporterat talar Facebook också med musiketiketter, även om det sociala nätverket verkar vilja fokusera på video.

En sak är klar: endast de starkaste kvarstår på den här konkurrensutsatta marknaden. Konstnärer blir allt mer krävande och kommer att kräva allt högre royalties. För det behöver du intervall och volym.

Apple Music är tillgänglig idag från 17:00 när Apple släpper iOS 8.4 med den mediaspelare som krävs för tjänsten.

Top