sv.onlinewebcreations.com

Vit, nyanser av grå och färgstarka detaljer; mönster konstruerade från så kallade kort, genomsynlig navigering och många animeringar: några av de viktiga funktionerna i Googles materialdesign . Du ser den utvecklade varianten av platt design som dyker upp på fler och fler platser. Men varför?

Materialdesign är en uppsättning designstandarder som Google utvecklade 2014. I sina egna ord är det i huvudsak en riktlinje för ett bra användargränssnitt oavsett vilken enhet designen är på.

Till skillnad från den platta konstruktionen - som vi såg mycket de senaste åren - används inte bara X- och Y-axlarna, utan även Z-axeln. Den axeln skapar djup och stöder den viktigaste principen om materialdesign : varje visuell komponent är ett eget objekt eller material. Designen innehåller visuella tips som bestämmer objektets struktur och ger användaren en känsla av att föremålet flyter över ytan.

Dessa standarder används nu gradvis av andra företag än Google själv. Webbplatser kan även byggas upp ännu enklare sedan den här veckan på grundval av Googles riktlinjer. Företaget har lanserat "Material Design Lite" - standarder för webben baserad på CSS, Javascript och HTML. Knappar, textfält och verktygstips kan utformas så enkelt som Google gör. De nödvändiga filerna är tillgängliga via Googles innehållsleveransnät, men kan också laddas ner från Github-plattformen för utvecklare.

Företag tack

Precis som Dropbox, Todoist, den välkända ansökan om uppgiftslistor, bytte till materialdesign denna månad. Designen för Android har anpassats fullt ut till riktlinjerna som Google har satt upp. Ett logiskt steg för designers, säger Gonçalo Silva, produktdesigner hos företaget som gör Todoist. Han kallar det en komplett uppsättning riktlinjer som utgör en bra grund. Dessutom erbjuder designers utrymme att bygga egna skräddarsydda interaktioner och animationer.

Den synliga rörelsen - som i bilden nedan - gör det klart att något förändras. En princip som vi vet från det verkliga livet: den förändringen pekar på nytt innehåll. Silva: "Ett viktigt tillskott för att det skickas där användarens uppmärksamhet ska vara. Detta fokus innebär att åtgärder kan förutses bättre, där vi sedan anpassar designen i utvecklingen. Egna användarprov stödjer den tanken. "

Exempel på animeringar i design - av Balraj Chana

Slut på ditt eget bidrag till design?

Ändå erbjuder övergången till materialdesign seriösa utmaningar, säger Silva. Många av idéerna bakom riktlinjerna kan inte alltid överföras en till en till en applikation. Lollipop-uppdateringen har implementerat vissa tekniska lösningar, men den har bara distribuerats till tolv procent av enheterna. "Det kräver stora offer i utvecklingsfasen eller, som i vårt fall, mycket teknik för att få det att fungera på andra enheter som du vill."

Nu när konstruktionsstandarden sakta går, är frågan om Google bestämmer hur varje webbapplikation och webbplats kommer att se framöver. Enligt Silva har några av riktlinjerna gjorts i konkreta - eftersom de bygger på omfattande färgforskning, till exempel - men det finns tillräckligt med utrymme för vidareutveckling. "Andra riktlinjer som rörelser och animeringar är relativt nya och kommer utan tvekan att bli polerade", säger han.

"Det finns fortfarande gott om möjligheter att skilja dig som organisation med branding och detaljer från andra. Materialdesign är en uppsättning riktlinjer, inte mer än det. Du uppmanas absolut att använda egna färgscheman, grafik och till exempel animeringar. Resultatet är att det i slutändan finns mer att hitta online av hög kvalitet.

Det faktum att dessa onlineapplikationer - appar och webbplatser - är alla byggda på samma principer gör dem enklare och mer intuitiva att använda. Enligt Silva är resultatet en bättre användarupplevelse. Det finns också gott om plats för kreativitet, ingen behöver oroa sig för det.

Top