sv.onlinewebcreations.com

Europeiska städer bör ta större hänsyn till utmaningarna med e-handel. Det här är den viktigaste slutsatsen från rapporten "Signerad, förseglad, levererad - Analys av effekterna av e-handel på stadsområden" av ingenjörskonsultföretaget Sweco.

Omsättningen för e-handel växer med 10-15 procent årligen, vilket kräver strukturella förändringar i butikskedjan. Tidigare var konsumenthandelns beteende relativt förutsägbart över tid och tid, men med tillkomsten av e-handel har detta blivit mycket mer komplext.

Stadsplanerare, återförsäljare och logistikföretag står inför nya utmaningar enligt forskarna. Detta gäller helt och hållet för leverans till enskilda konsumenter. Organisera returförmedlingar och erbjuda olika hållbara leveransmetoder kräver också ett eget tillvägagångssätt.

På grund av ökningen av e-handel gör färre människor resan till fysiska butiker, men i stället ökar godsbefordran inom staden (sista milsleverans) betydligt. Transporten från ett distributionscenter till en butik ändras nu i transporten från ett distributionscenter till den enskilda konsumenten. Eftersom butikerna försvinner följer en ny definition av fysisk planering och de återstående butikerna kommer antagligen bara att användas för att visa produkter. Funktionen och strukturen hos samtida shoppingområden, terminaler och insamlingsställen kommer att förändras avsevärt.

I Europa accepterar de flesta konsumenter en leveranstid på tre till fem dagar. I Nederländerna finns det en tydlig preferens för en snabbare leverans på upp till två dagar och helst upp till dörren.

Enligt Sweco innebär detta stora utmaningar i urbaniserade områden och nya leveransmetoder introduceras som koncentrerar sig på den så kallade lastmile-leveransen. Exempel är smarta lås (för bil eller hemleverans, samlingspunkter i (befintliga) butiker och hemleverans av dagligvaruhandeln.

Top