sv.onlinewebcreations.com

Det här är mörka tider för nederländska webbbyggare. Lost Boys och MagicMinds sätter designers på gatorna. Pulse Interactive gick ens i konkurs. Vad sägs om de interaktiva avdelningarna för reklambyråer? Finns det inga slående slag?

Så länge som internet är där, har nästan varje reklambyrå i Nederländerna en avdelning som handlar om interaktiva kampanjer. Inklusive den magiska formeln "integrerad kommunikation" sattes konsulter, marknadsföringsstrateger och ibland webbdesigners på det nya mediet på heltid, ofta i egen kontorsbyggnad. PPGH / JWT började med Colors, Lowe Lintas med Ozz Interactive (nu Ozlo) och FHV / BBDO med Atmosphere.

Utbyggnaderna baserades mest på den enorma efterfrågan på webbplatser och interaktiva kampanjer. Nu när det går sämre med den rena webbkonstruktionen, diskuteras även en interaktiv avdelningens oberoende. Ozlo, systerbolaget till Lowe Lintas, har till exempel stramat magebältet det senaste året. Hälften av 35-manars arbetskraft har blivit avskedad. Direktör Arjan Korstjens talade om en minskad efterfrågan på interaktiva tjänster. "Vi har vuxit mycket i fjol och nu när efterfrågan har sjunkit, kan du inte gå längre än gå mindre." Enligt Korstjens kommer den minskade efterfrågan inte från hörnet av dotcom-företagen. Det är de traditionella annonsörerna (KPN, Unilever, Nauta Dutihl) som använder sina marknadsbudgetar noggrant. Unilever, den största annonsören i Nederländerna, fördubblade utgifterna för onlineannonsering i år. "I praktiken fungerar det inte bra, " säger Korstjens. "När jag tittar på Bestfoods utgifter, är de mindre än tidigare."

Andra myndigheter säger lite av en nedgång. Peter van Akkeren, chef för Atmosphere, den interaktiva armen av FHV / BBDO, är positiv. Hans organisation har avyttrat aktuell verksamhet som inte ingår i agenturets centrala uppgifter. "Vi har slutat tillhandahålla konsulttjänster på infrastruktur och organisationsnivå, men vi tillhandahåller fortfarande varumärkes- och kommunikationsråd, vilket sparar kostnader, men minskar också omsättningen." Under linjen måste atmosfären justera försäljningsprognosen för detta år nedåt, erkänner van akkeren. Mot bakgrund av den gamla försäljningsprognosen går det inte så bra alls.

Vid PPGH / JWT-Colours togs också tidsåtgärder för att motverka den växande osäkerheten på marknaden. "Vi har justerat budgeten nedåt, " säger regissören Wim Andreá. "Ett antal stora kunder hade meddelat att de inte skulle göra lika mycket med oss ​​som under de senaste två åren, men vi förlängde inte tillfälliga kontrakt för åtta av 62 anställda." Att detta inte längre är där, enligt Andreá, är Colours företagsstruktur. "När jag tittar på Ozlo är jag nöjd med det sätt som vi har satt upp Colors, vi kan dra till PPGH / JWT-organisationen för DM eller kampanjer, och vi lägger ut den kreativa delen." I allmänhet känner han sig främst av förtroende hos kunderna. "På kort sikt uppmärksammas mer, det finns också större tonvikt på hårda försäljningsaktiviteter än vid expansion och underhåll av varumärken, och å andra sidan gör en kund som ABN Amro mer för varumärkesbyggande."

Det är klart mindre väl med de interaktiva avdelningarna för reklambyråer. Ordererna är mindre, kunder vill ha mer säkerhet och mer tid att tänka på en interaktiv kampanj. Atmosfär, Färger och Ozlo har avyttrat alla tre personal för att minska kostnaderna. Kan inte en internetavdelning som bara räknar en handfull anställda absorberas bättre? Trots allt kan arbetet outsourcas lika bra. Van Akkeren från Atmosphere tror inte det. "Integrerad kommunikation blir ännu viktigare: om du lovar något som varumärke måste du kunna göra det hända online, och kunder som bara vill kommunicera via webben kommer knappast att kunna göra det, så designern i vår multimedieavdelning ligger mitt i den. organisationen av FHV, så att de också kan användas för offline-uppdrag. " Andreá van Colors säger att det är ännu starkare. "Om du frågar mig är det de oberoende internetbyråerna som har haft de största slagen." På. Bone Advertising, som nyligen antogs till VEA, kommer de att tänka annorlunda.

Top