sv.onlinewebcreations.com

Tidigare, då Nederländerna inte hade mer än två tv-kanaler, såg vi alla på Willem Ruis och hur han hade unga par spelade ett nervhäftande spel där ett metallöga var tvungen att flyttas runt ett vredigt stycke tråd utan att ta kontakt. Willem och publiken såg andfådd efter varje upp och ner rörelse. Stålnerven och högsta koncentration bestämde skillnaden mellan huvudpriset och en dränering. Ovetande, min generation värmdes av den nuvarande internetekonomin

Hypotesen för ny ekonomi under det senaste året har jämförts av aktieanalytiker med en vild bergskustresa. Men där i en vanlig berg-och dalbanan bor folkna bra när sakerna rusar ner, hoppade ett stort antal investerare ut på vägen i det här fallet. Att upptäcka med ett hårt slag att nettoresultatet av denna attraktion var en besvikelse efteråt. Skulle de ha lämnats? Vem vet? Kanske borde de aldrig ha trängt in.

Retur från det förflutna erbjuder ingen garanti för framtiden. För att ignorera denna varning har professionella investerare uppfunnit den tekniska och grundläggande analysen. Den tekniska analysen handlar om statistik. Enkelt sammanfattat: På grundval av historiska pris- och marknadsrörelser görs en förutsägelse om framtiden. Det är ett problem med nya företag och nya sektorer, eftersom historien som bygger på är kort och kaotisk. Faktum är att det inte finns något förnuftigt att säga om framtiden för internetföretag och internetaktier på grundval av teknisk analys.

Grundläggande analys handlar om analys av företag och bransch. Hur utvecklar marknaden? Kan detta företag utveckla och sälja nya produkter? Grundläggande analys förutsätter sann kunskap om saker. Hur många av investerarna i "nya ekonomifonder" skulle verkligen ha det här? Hur många analytiker som ger sin åsikt överallt i media kan verkligen säga något förnuftigt om detta?

Låt oss möta det: Den nya ekonomin är inte mer än ett behållarkoncept för en kaotisk samling av trender som alla interagerar och accelereras av uppkomsten av internetteknologi i vardagen och näringslivet. Individualisering, globalisering, digitalisering och minst 20 andra megatrends påverkar varandra på de mest oförutsägbara sätten. I sig själv spektakulär och spännande, men per definition är den nya ekonomin inte en riktig enhet. Inte något du kan ta tag i. Den nya ekonomin är Willem Ruis i ett cirkustält. Något vi ser tillbaka tillbaka melankoli över femton år, för att vi bara förstår det efteråt.

Vill du ha mer säkerhet? Ta sedan del i The New Economy Quiz.

Fråga 1

A. Jag köper regelbundet alla sorters saker via internet till min tillfredsställelse

B. Jag hör folk talar om möjligheten att köpa saker via internet

C. Okända personer med mina kreditkortsuppgifter köper nyligen alla sorters saker via internet

Fråga 2

A. Jag har en fungerande WAP-telefon och jag använder den också

B. Jag har en fungerande WAP-telefon

C. Jag har en WAP-telefon

Fråga 3

A. Jag har blivit betydligt rikare under det gångna året på grund av internet

B. Jag har blivit lite rikare genom internet under det gångna året

C. Jag vill inte prata om detta vidare

Och Pierre, vad vann de?

* Speciellt En vald? Då är ditt förnamn förmodligen Maurice eller Roel, hur trevligt du deltog! Om inte, tar du det inte för nära med sanningen eller du hade bara ofattbar tur. I alla tre fall har du en mycket bra utgångspunkt för att förlora eller vinna mycket pengar de närmaste åren.

* Du valde främst B? Du var också mycket lycklig, men dina realistiska inställningar räddade dig också från stora misstag. Håll dig kritisk och fortsätt att tvivla. Du kommer aldrig att bli riktigt rik, men du tvivlar också på denna förutsägelse.

* Du valde C särskilt? Visste du att det finns en skrikande brist på entreprenörer och slaktare i Nederländerna?

Ben Tiggelaar

(Ben Tiggelaar är författare, lärare och konsult inom e-handel)

Top