sv.onlinewebcreations.com

Online mobbning istället för på skolgården, sociala medier som bestämmer hur du kommer över en klocka som dikterar din dagliga rutin: Tekniska förändringar har ett oöverträffat inflytande på vår hjärna och beteende, både positivt och negativt. Men psykologi har knappast uppmärksammat dessa fenomen. Detta är vad professor Cognitie en Emotie Wijnand IJsselsteijn säger idag i hans inledande föreläsning vid Eindhoven University of Technology.

"Titta runt dig på en restaurang och idag ser du ofta människor som är upptagna med sin telefon medan de sitter vid bordet med någon annan. Egentligen är detta väldigt oförskämt, men människor accepterar tydligen detta från varandra. Det visar att tekniken förändrar hur vi interagerar med varandra och vad vi förväntar oss av varandra. På samma sätt förväntas du ringa eller text när du är sen för en tid. Men också att sociala medier bestämmer i hög grad hur du vill hända, med till exempel resultatet att unga baserar sin självkänsla på antalet vänner på Facebook.

Även om tekniken är så omfattande i vårt tänkande och agerande, här i psykologin enligt IJsselsteijn relativt liten uppmärksamhet. Enligt honom tar inte psykologerna tillräcklig hänsyn till vilken teknik som gör oss, medan du inte kan skilja teknik från utvecklingen i vår hjärna och beteende. IJsselsteijn argumenterar därför för en förlängning av psykologi där samspelet mellan psykologi och teknik uttrycks starkare - "Psychology 2.0", som han själv kallar det.

IJsselsteijn ger sin Psychology 2.0-formulär till det nya psykologi- och teknologiprogrammet som TU Eindhoven har erbjudit sedan september 2011. Unikt i världen, säger professorn, ingen annanstans är världens teknik och psykologi så starkt länkad som här. "Utbildning är inriktad på mänskliga handlingar i ett tekniskt sammanhang. Studenter tillämpar inte bara psykologi för att optimera tekniska innovationer, utan också tänka på hur de förändrar relationerna mellan människor. "

Top