sv.onlinewebcreations.com

Den brittiska tillverkaren av mobiltelefoner Sendo anklagar Microsoft för förräderi, avtalsbrott, bedrägligt beteende och illojal konkurrens. Det framgår av den 27-sidiga filen som företaget arkiverade med tingsrätten i Texas. Sendo skulle ha förlorat $ 300 miljoner i försäljning eftersom den gemensamma utvecklingen av en smartphone misslyckades.

Sendo är ett ungt telekomföretag baserat i Birmingham som i stor utsträckning består av tidigare anställda i Philips och Motorola. Några nederländska personer arbetar för företaget, inklusive tidigare Philips PR-chef Marijke van Hooren och Thomas Leliveld. En annan del av personalen kommer från Frankrike. Direktör Hugh Brogan ledde en gång Philips-divisionen av Philips och var mannen bakom Philips framgångsrika Genie-telefon. Företaget har ett distributionscenter i Zevenaar. Sendo har både S200 och J530 på marknaden i Nederländerna. S200 erbjuds av KPN som Swing 600 och finns även i ett antal butiker som Dixons och Kijkshop. J530 levereras endast av KPN i Nederländerna under namnet Swing 700.

I oktober visade Sendo under en presskonferens i London Z100 Smartphone med programvara från Microsoft. Kort tid senare meddelade företaget att det skulle gå samman med rivaliserande Symbian från Nokia, Ericsson och Motorola. Anledningen till denna anmärkningsvärda omkopplare blev bara klar för några veckor sedan när Sendo lämnade in en process mot Microsoft.

För ett år sedan var Sendo ett av de få företag som ville använda Microsofts Stinger-programvara, en konkurrent till Symbian-operativsystemet. I februari 2001 tecknade båda företagen ett kontrakt, där Microsoft förvärvade 12 miljoner dollar i Sendo-aktier samt en plats i styrelsen. Microsoft lovade att leverera Stinger OS i juni samma år, så Sendo kunde ta fram en första enhet på marknaden hösten 2001. I december var dock programvaran fortfarande inte redo, och Microsoft, enligt Sendo, vägrade ens att fixa ett stort antal fel.

Sendo var i akut ekonomisk nöd på grund av detta uppskjutande och ursäktade till Microsoft för ekonomiskt stöd, men fick noll på framställningen. Marc Brown, som var på styrelsen för Sendo på uppdrag av Microsoft, föreslog att konvertera Microsofts aktiepaket till ett lån som skulle betalas i etapper. Sendo kom överens, men under tiden hade de fortfarande ingen mjukvara.

Från maj 2002 ville Microsoft ha alla slags tekniska detaljer i företaget och Microsoft krävde också att Sendo fokuserar helt på utvecklingen av Stinger-telefonen. Sendo var också överens om detta bland annat eftersom det var kontraktsmässigt fastställt att Microsoft kunde fritt överlämna bolagets immateriella äganderätt i händelse av Sendos konkurs och att det också kunde handla med dessa rättigheter. Sendo antog emellertid att det skulle vara först att ta med en Smartphone-enhet till marknaden.

När Sendo-enheten slutligen var klar under hösten 2002 blev det klart att Microsoft tillsammans med det taiwanesiska företaget HTC hade utvecklat en andra Stinger-enhet för Orange, den telekomleverantör som Sendo redan hade förhandlat fram. Sendo misstänker Microsoft om att ha överlämnat teknisk data till HTC. Talskvinna Marijke van Hoorn från HTC vill inte ge någon förklaring så länge som fallet är under domaren.

Rättegången, som börjar i slutet av detta eller början av nästa månad, hotar att bli en mardröm för Microsoft, eftersom konflikten kan avskräcka potentiella partner. Microsoft har redan kämpat för att få sin Smartphone-programvara sålt, och de första Stinger-enheterna, inklusive Orange SPV, visar också många brister. Compal Communications och Samsung Electronics, Asustek Computer och MiTac Group har tecknat avsiktsförklaringar med Microsoft för användningen av programvaran, men inga konkreta produkter har ännu meddelats. Endast Deutsche Telekom kommer snart att använda en T-Mobile Stinger-enhet.

Top