sv.onlinewebcreations.com

Inom två år har nästan alla sina egna moln med digitala tjänster som är kopplade till "ansluten hårdvara".

Gartner förväntar sig att i slutet av 2013 kan nittio procent av den sålda elektroniken på ett eller annat sätt ansluta till internet. Enheterna är anslutna till molnet, så att enhetens ägare kan komma åt sina dokument, musik, filmer och applikationer med ett klick.

Marknadsundersökaren ser att konsumenterna kommer att förvänta sig de nya sakerna som de köper för hem och kontor. De vill ha tillgång till sitt personliga digitala material oavsett bärare. Detta kan också leda till att en enhet måste ha tillgång till flera dataskyer, till exempel Google, Amazon och Apple.

Hushållen världen över förväntas spendera cirka tio procent av sin disponibla inkomst på hårdvara och tjänster i år.

Även om hype kring molntjänster ökar, varnar Gartner också mot alltför stora förväntningar. Analisten tror att 2014 bara en liten 10 procent av konsumenterna kommer att använda molnet som huvudlager. De flesta vill fortfarande ha sina grejer på en fysisk bärare i närheten.

Den beskrivna trenden innebär att företagen måste transplantera sina digitala tjänster för användning från en extern, online miljö. Konsumenterna förväntar sig exempelvis från banken att de också kan använda musik, men andra tjänsteleverantörer måste också engagera sig i en molnstrategi, enligt Gartner.

Under mobil världskongressen förra veckan i Spanien blev det klart att mobilleverantörer inser att de kan utveckla sina egna molntjänster för att konkurrera med stora internetföretag.

Top