sv.onlinewebcreations.com

Rabobank lanserade idag iDeal Lite, en billig internetbetalningsmetod för små och medelstora företag som utför upp till 300 transaktioner per månad. Dessutom minskade Rabobank teckningspriset för Rabo iDeal kassaregistreringsversionen med mer än 30 procent för att behålla sin ledande position som bankör för små och medelstora företag på internet.

"Ja, det finns en konkurrenskraftig kamp mellan de holländska bankerna som arbetar med iDeal", säger Jelle Piersma, Rabobank. Piersma är produktchef Virtual Paying SME vid Utrechts kooperativa bank. "I månaderna efter lanseringen av iDeal, i oktober 2005 lyssnade vi noga på frågorna från företag som kom in via våra lokalkontor, och det var ett behov av en billigare iDeal-version, alltså Lite."

Siffror från handelskammaren visar att det fanns 1 900 nya webbshop i fjol, vilket gav totalt 5 100. En okänd del av dessa företag är redan aktiv i offlinevärlden och tar de första stegen med online-handel. IDeal Lite är avsedd för sådana företag, enligt banken.

Användare av iDeal Lite från Rabobank betalar en engångsavgift på 50 euro. Det går inte längre att prata om månatliga prenumerationsavgifter. Återförsäljarna betalar dock ett belopp per transaktion som är högre än iDeal Professional, vilket fram till i går var känt som iDeal Basis. Transaktioner med Rabokunder kostar 70 cent om webbutiken själv är också hos Rabobanken. Andra betalar 80 cent per transaktion.

"Med denna produkt och denna prissättning vill vi underlätta den naturliga tillväxten av webbshop, " säger Piersma. "Vändpunkten för en återförsäljare mellan Lite och Professional är 300 transaktioner per månad."

Sedan 1 januari 2006 har iDeal-bankerna gemensamt behandlat 750 000 transaktioner. Rabobank hävdar att man tar hälften av detta på sitt konto. Banken talar om explosiv, fortsatt tillväxt. "Volymen av transaktioner har tredubblats om 5 månader."

Nederländerna spenderar i genomsnitt 80 euro per iDeal-transaktion. iDeal är ett system där webbbutiker kan installera ett digitalt kassaapparat på deras webbplats som skickar betalande kunder till sin egen internetbank när transaktionen slutförs. Förutom Rabobank, ABN Amro, Fortis, ING och Postbank erbjuder även denna tjänst till online-återförsäljare. Med iDeal Lite kan detta också vara den proverbiala pizzeria runt hörnet som accepterar order via sin webbplats.

ABN Amro sa förra veckan att Emerce också arbetade med Lite-versionen av iDeal. Det kommer att finnas på marknaden i slutet av juni. Företagen betalar inte inkomster och prenumerationskostnader och priset är 70 cent per transaktion, enligt ABN Amro förra veckan. Därmed motsvarar den Rabobank-kursen, men tar inte ut kostnaderna för tillträde.

Rabobank minskade också iDeal Cashier, den produkt där återförsäljare kan få Minitix mikrobetalningar utöver iDeal betalningar. De månatliga kostnaderna gick ner från 40 euro till 25 euro.

Top