sv.onlinewebcreations.com

Nederländerna har förlorat sin ledande ställning inom IKT. Detta framgår av en gemensam studie av The Economist och IBM. I topp 10 plummet vårt land från tredje till åttonde plats. Danmark kan kalla sig ledaren. Skandinavien har stärkt sin topposition med fyra av de fem bästa platserna, med Sverige som släppt och förde Danmark till toppen.

Undersökningen genomfördes av 500 analytiker från Economist Intelligence Unit i de 60 största ekonomierna i världen.

Att Nederländerna gör mindre bra är att andra länder i allmänhet gör det bättre och eftersom dessa länder utvecklas snabbare än Nederländerna för tillfället. Vårt land förlorar marken på 5 av de sex huvuddelarna av forskningen.
Vidare visar forskningen att andra länder har varit mer aktiva i vidareutvecklingen av deras konkurrensposition inom IKT-området än Nederländerna. Resultatet är att dessa länder har övertagit Nederländernas topposition.
"Om Nederländerna vill förbli bland de främsta löparena, behövs åtgärd. Detta är särskilt nödvändigt inom juridiska och administrativa förutsättningar: Forskningen ger exempelvis relativt låga poäng för statliga investeringar i lagaregler för internettransaktioner, säger Frans Bentlage från IBM Business Consulting inom regering och strategi.
Enligt Bentlage vill Nederländerna uttryckligen annonsera sig som kunskapsekonomi, men det är just på det området som vi klart misslyckas. "Nederländerna skulle göra det bra att göra tydligare val för vissa teman och försöka utmärka sig i dessa teman. Samarbetet mellan regeringen och industrin bör också samordnas bättre, säger Bentlage.
Redan i fjol var slutsatserna från studien att Nederländerna skulle utvecklas snabbt för att följa med e-handel och e-förvaltning. Vid den tiden var det redan varnat att Nederländerna kanske skulle förlora sin utmärkta startposition inom området "e-readiness".
I vårt land har vi fortfarande en bra utgångsposition. Nederländerna är fortfarande i topp 10, med den "allmänna attraktionen för företag" ranking särskilt hög. Dessutom är "anslutning och teknisk infrastruktur" en av de starkare punkterna. Nederländerna använder emellertid inte tillräckligt de goda förutsättningarna för att göra ett stort steg framåt, enligt undersökningen från IBM och The Economist Intelligence Unit (EIU).

Top