sv.onlinewebcreations.com

Annonsören förlorar sitt grepp på konsumenten, som också tar av med sitt omsorgsfullt uppbyggda varumärke. I avsnittet "Lunchtid" registrerar Dominique Weesie (37), grundare och chef för GeenStijl, mediekonsumtionen.

Dominique Weesie ser trött ut, han tittar på dig från under tunga ögonlock. Inte förvånande, med tanke på mängden bollar som han håller högt. Att driva ett företag med femton personer, utforma reklamkoncept, följa nyheterna, skriva, utveckla ett program med BNN och lansera IngenStijl-spin-offerna på produktionslinjen. Ett grått kontor skulle inte passa nederländska mest kända "chocklogg" och det är inte fallet.

Ljusrosa dukar kämpar för uppmärksamhet med ljusa röda lampor, en påträngande gökur, en skrämmande skidhytt och en näsa som hänger på taket. Det är tyst på redaktionen - här arbetar hårt. Det gick fort med GeenStijl. Efter en impetös start - och en kort paus som ett resultat - var det plötsligt ett allvarligt företag. Ledarskap har undervisat Weesie delvis i träning, som tidningsredaktör behövde han inte dessa färdigheter. Nyheter är fortfarande en passion, men hans intresse börjar långsamt gå över till reklam. Genom det nära samarbetet med annonsörer fick han smaken.

Traditionell utgivare

Sedan 2005 har GS tillåtit kommersiella partier på webbplatsen. Den första glädje av skepsis bland läsarna drunknade snart ut genom att man fick insett att den här fria informationen skulle betalas någonstans. Ett år senare blev De Telegraaf också en fyrtio procent aktieägare. Investeringen behövde inte användas förrän nu. Dry säger Weesie: "Så det finns pengar att göra på internet, men då måste du vara distinkt och ha omfattning." Webbplatsen lockar 1, 7 miljoner unika besökare varje månad. Enligt Weesie har GS därför överskridit fenomenet weblog. "Du kan jämföra oss med en traditionell förläggare."

Trycket på alerten och skarpa penna av redaktörerna är hög. Dessa plockas regelbundet från "reagurernas", säger Weesie. "Och det brukar bli journalister, roligt nog. Jag tog också bort den senare från AD och Nieuwe Revu. De måste vara mästare i korta historier, känna vägen på internet, känna igen nyheter och välja rätt tillvägagångssätt. "Kampen mellan redaktionell handel och handel är inte heller konstig. "Försäljningen föredrar att fylla hela hemsidan."

Men det förhållandet är helt annorlunda än vad han var van vid i tidningen. "Någon från reklamavdelningen blev enkelt sparkad av redaktörerna. På internet är det mycket mer blandat. Tidningar kan lära sig något av detta. Din redaktionella oberoende behöver inte alls vara inblandad om du tar ett steg mot försäljningen. "

samarbete

På GS finns det mycket samarbete med annonsörer, råd ges om kampanjer och testas med målgruppen. Till exempel har SMS-språket i en Orange-banner skrivits om av redaktörerna. Den nya bannern hade en klickfrekvens på 8 procent, så Orange var nöjd.

"Vi vet bättre än vad målgruppen vill ha, vad de äter, vad de dricker. Vi forskar på detta, men vi lär oss också mycket av reaktionerna och de e-postmeddelanden vi får. Annonsörer ber därför allt mer att utveckla koncept. Detta görs genom marknadsföring, i samarbete med redaktörerna. Så länge du inte börjar säga att Albert Heijn har den bästa yoghurten. "

Weesie ser en tydlig utveckling bland annonsörer som inte behövde veta någonting om Internet i de tidiga dagarna. Delvis hjälpt av hårda siffror, de är mer och mer öppna för förslag. "Även om det fortfarande finns mycket att övervinna. Men när det går, är de lika stolta som en påfågel på deras innovativitet ", säger Weesie.

Han drar linjen med sexannonser, spel och låntagare. "Vi har bara ett begränsat antal platser, som inte är billiga, men då är du säker på kvaliteten. Sex sju positioner på hemsidan, men jag kan sälja rubriken tio till tjugo gånger i månaden. Då är viraler en annan möjlighet, men det tar mycket tid och därmed mycket pengar. "

Även de redaktionella kolumnerna är inte tabu, säger Weesie, även om det borde vara något väldigt bra. "Vi börjar gradvis se ut som en reklambyrå. Det är väldigt arbetskrävande, men dumt kul! "Han citerar en ny virus för vinterdäck, där Piet Paulusma slås. Mängden omvälvning bekräftar GS: s inverkan å ena sidan och skillnaden i tänkande mellan den gamla och den nya generationen å andra sidan. "Det var en reaktion från en 41-årig far som hade varit chockad, medan hans barn i åldern 11 och 13 genast insåg att det var en teaser."

Lär dig att lyssna

Internetanvändaren är väsentligen annorlunda än den traditionella läsaren eller tittaren, säger Weesie. "Han är anarkistisk, fokuserad på frihet. Således handlar han om varumärken. På TV ser du mycket mer sponsrade saker, på internet skulle en besökare omedelbart kasta igenom. Det är viktigt att du tar din besökare på allvar, vilket inte är fallet med tidningar, till exempel. Du har ingen interaktion där heller. Vi vet vad som händer. "

Argumentet att en journalist bäst kan bestämma vad som är viktigt, torkar han från bordet: "Vem är de som de kan säga det? De kommer verkligen att behöva möta den stygga inställningen och lära sig att lyssna på läsaren. "För att bli inspirerad går Weesie till Amerika varje år i fyra veckor. "När vi handlar om reklam där ligger vi bakom i tio år. I Nederländerna måste journalister inse att nyheten är fri och att den kommersiella avdelningen tjänar pengarna. Men de tar också nyheterna väldigt annorlunda, mycket mer emotionellt och mycket regionalt. "

Att hålla allmänheten dum är det vad han vill? "Nej, men så länge som det finns en NOS och Nova och några bra tidningar. Jag är inte här för att förbättra världen, men att ge underhållning. "Weesie erkänner att de skarpa kanterna är lite av med GS. "Du vet att det är resultatet när du växer upp", säger han med en axel.

Omkring tre år vill han göra något annat. "Ibland måste du trycka din gräns. Jag gillar TV, men det kan också vara en privat tidning. Eller jag går vidare i reklamkoncept. Men bra, kanske kommer jag inte göra någonting ett år, sitta på en ö. "Vill han inte gå till sitt stora modellland? "Ja, jag har redan ansökt om mitt gröna kort. Nej, verkligen, jag måste lämna här så snart som möjligt! Till exempel till New Jersey eller en bergshut i Colorado. Jag ser mig själv bli ett sådant freak. "

Top