sv.onlinewebcreations.com

Den amerikanska telekomregulatorn FCC ger det gröna ljuset för att få den första "Google-telefonen" på marknaden. Tillverkare HTC, antagligen via T-Mobile, släpper ut den första telefonen som körs på Android-operativsystemet.

Detta framgår av dokument som publicerades igår vid FCC.

De utgivna dokumenten ber FCC att hålla ett antal enhetsspecifikationer hemliga till den 10 november 2008.

Enheten innehåller ett qwerty-tangentbord, kan hantera GSM, UMTS och Wi-Fi, innehåller en kamera och kan användas via en pekskärm.

Förmodligen kommer telefonen att marknadsföras under varumärket Dream.

HTC Dream fungerar inte på europeiska mobiltelnät. Enheten stöder frekvenserna 850 och 1.900 MHz. I Europa använder telekomleverantörer 900 och 1.800 MHz för GSM och UMTS. Tim Wijkman från GSMhelpdesk.nl: "I Europa måste nya enheter för marknadsintroduktion få ett CE-certifikat." Den tyska TÜV är en välkänd leverantör inom det här området. "

Chefen för T-Mobile International, Hamid Akhavan, berättade Emerce i februari 2008 att hans företag kommer att erbjuda en Android-enhet i Amerika under fjärde kvartalet 2008. Det kan vara HTC Dream. "Från det jag har sett är det verkligen ett genombrott i innovation - det är bra och snabbt."

Det speciella med HTC Dream är inte pekskärmen, men operativsystemet körs på: Android. I november 2007 presenterade Google en tidig utvecklarversion av detta system.

Sökföretaget publicerar källkoden för Android i fjärde kvartalet 2008 enligt open source-modellen. Syftet är att påskynda acceptansen av mobilt internet, uppmuntra utvecklare att "göra mobil programvara" och driva mer trafik till Googles webbplatser. Android, till exempel, innehåller en standardlänk till Googles sökmotor.

Igår publicerade Google en ny utvecklarversion av Android, version 0.9. Varken förklaringen eller en filmad demonstration visar att Android innehåller en inbyggd programvaruhandel. Apples iPhone gör. iPhone-användare har tillgång till hundratals program för att installera med en knapptryckning.

Huruvida Android kommer att spela en viktig roll beror på att telekomstillverkare och deras kunder accepterar det. Android går in i en marknad där Windows Mobile, Symbian, Limo och Apple OS X ställer in tonen.

Top