sv.onlinewebcreations.com

Fallande bokförsäljning har gjort det amerikanska bokförlaget Dorchester Publishing beslutat att göra titlarna digitalt tillgängliga. Frågan är om andra småförlag ska följa nu när e-böckerna är på väg.

Dorchester Publishing, den amerikanska bokförlaget av huvudsakligen paperback-romaner, grundades år 1971, lägger ut produktion av tryckta utgåvor. Från och med nu kommer titlarna bara att släppas digitalt eller via utskrift på begäran.

Beslutet fattades eftersom fysisk bokförsäljning föll 25 procent förra året. Varje månad läggs 25 till 30 nya titlar på marknaden med utgivaren.

Tidigare meddelade Amazon CEO Jeff Bezos att mer digitala böcker för Kindle redan säljs hos företaget än inbundna versioner. Han förutspår att pappersbackar inom ett år också kommer att besegras av sin digitala bror. Kanske inte i absolut försäljning, men i antal böcker som säljs.

Nicholas Negroponte går till och med så långt som att förutsäga fullständig nedläggning av den fysiska boken och andra pappersutgåvor. Det skulle hända inom 5 år.

Andra parter kanske inte ser den fullständiga nedläggningen av den fysiska boken, utan en fast utdelning. Utgivningskonsulter förutspår till exempel att försäljningen av digitala böcker kommer att stå för 20-25 procent av antalet böcker i slutet av 2012.

Marknaden för e-böcker i Nederländerna är också stark i utvecklingen. För att få holländare till e-läsaren, till exempel, arbetar Sony och Bol.com tillsammans. Enligt GAU, som inkluderar utgivare av litteratur, barnböcker och icke-fiktion, sker den olagliga distributionen av upphovsrättsskyddat arbete här. GUA har redan ingått ett partnerskap med Brein för att bekämpa detta.

Utgivare Dorchester Publishing hoppas nu kunna spara och förvänta sig en fördubbling av tillväxten i digitala böcker 2011. En del utgivare av utgivningen överväger nu att byta till andra utgivare, bland annat Hard Case Crime.

Top