sv.onlinewebcreations.com

Under namnet easyEnergy har företaget bakom easyJet också nyligen gått in i energimarknaden. Utan rabatter i första året och för alla samma låga hastighet. "Ett helt holländskt koncept", enligt medgrundare Raymond van Eck.

Genom en gemensam kunskap introducerades de förra året: Maarten Roefs (NXT Capital) och Raymond van Eck (Nuon, HoyHoy.nl). Med inspirationen New Stroom, som säljer energi till företag till handelspriser, ville de skaka upp energimarknaden.

Även med femtio leverantörer i Nederländerna, förnyar inte denna marknad, enligt Van Eck. "Du pratar om en ren råvaruprodukt. De flesta energileverantörer lockar kunderna med engångsrabatter. Lojalitet belönas inte. Om du verkligen vill köpa billig energi måste du byta leverantörer varje år. "

"Vi tror att våra kunder kan spendera i genomsnitt tre hundra euro per år billigare", säger Van Eck. Genom att betala fem euro per månad per abonnemang. Tio euro för gas och el. Med förbrukningskostnader till anskaffningsvärde förtjänar easyEnergy ingenting.

Smart mätare
På grund av de fluktuerade priserna, som kan skilja sig från el per timme och för gas per dag, betalar konsumenten varierande månadsförbrukningskostnader. "Baserat på faktisk användning. Vi finner det rättvisare. För andra parter är det månatliga beloppet ofta högre än den faktiska konsumtionen. Så du får pengar tillbaka i slutet av resan. Det kan ge dig en bra känsla, vilket innebär att du är mindre benägen att byta, men energiselskaberna tjänar nu kostnaderna för konsumtion. "

Ett villkor för abonnemang är att konsumenten har en smart mätare. Den är redan närvarande i mer än tre miljoner hushåll, runt 2020 i nästan hela Nederländerna. Med detta kan kunden använda en instrumentpanel (ännu inte en app) för att justera sin energiförbrukning till lägsta pris. Om du tvätter på natten kan du fortfarande spara några cent per kWh.

Driftskostnaderna förväntar sig knappast easyEnergy. Det finns inga dyra kontorsbyggnader, stora call centers eller dyra koleldade kraftverk som behöver betjänas. Tekniskt sett var det inte mycket att oroa sig för. Operationssidan tillhandahålls av Nieuwe Stroom, marknadsföringen kommer från easyGroup.

kritisk
Självlansering kunde ha gjorts, erkänner Van Eck. Men han hittade konceptet mycket bättre anpassat till "easy family of brands" av flygpriset easyJet. Att sätta ett nytt varumärke på marknaden kräver helt enkelt stora ansträngningar. Namnet easyJet känner alla. Och också grundaren Stelios Haji-Ioannou var nästan lika övertygad om potentialen.

Planer för internationell expansion finns redan på hyllan. easyEnergy vill först se hur saker och ting går i Nederländerna. Det innebär också att smarta mätare tränger in i utlandet. Van Eck medger att det är främst tidiga adoptörer som rapporterar, liksom kritiska konsumenter som gillar öppenhet. "Utmaningen är att övertyga massorna. Det är också easyJet som snabbt lyckats som prisjakt i luftfarten. "

* Denna artikel förekommit tidigare i maj månad av Emerce magazine (# 158).

Top