sv.onlinewebcreations.com

Medan musikbranschen fortfarande inte ser någon möjlighet att tjäna pengar med fenomenet fildelning, uppnås de första kommersiella framgångarna inom dataspelindustrin med den så kallade affärsmodellen "peer-to-peer". Så här kan Trymedia Systems, ett företag som tillhandahåller programvara som möjliggör användningen av dataspel, men även andra typer av programvara, konfigureras enligt leverantörens preferenser.

Med den teknik som Trymedia Systems använder kan möjligheterna för nedladdningsbara spel begränsas så att de kan spelas för ett begränsat antal dagar, till exempel eller ett begränsat antal nivåer är tillgängliga. Men icke-spel applikationer är också möjliga, så att endast ett begränsat antal funktioner är aktiverade för ett program. Trymedia säger att det nu har gått tre miljoner nedladdningar av spel utrustade med så kallad ActiveMARK Content Control and Monetization (CCM) -teknologi via fildelningsnät som Kazaa, Morpheus och LimeWire.

Marknadschef för Trymedia Gabe Zicherman säger i Consumer Electronics Daily att omvandlingsprocenten är 1, 5 procent, vilket skulle innebära att de tre miljoner nedladdningarna av spel ledde till försäljningen av 45 000 exemplar. Zicherman förklarar från dessa siffror att "det har nu blivit klart att spelare är villiga att betala för sina spel, även när de vet hur man får illegala versioner gratis". I en Trymedia studie av 500 personer som hade laddat ner ett spel och köpt det så uppgav två tredjedelar av den undersökta gruppen att de inte skulle ha köpt produkten om den inte var tillgänglig online.

Trymedia säger att det för närvarande har minst sex spel- och underhållningsutgivare som kunder, inklusive de listade infogrammen. Hittills har detta företag utrustat fyra spel med Trymedia-programvaran, inklusive den populära actionspelkörningsdrivrutinen. Zicherman säger att initialt endast sprickade versioner var tillgängliga online. Efter några veckor fanns det enligt honom mer juridiska provversioner än sprickade versioner, så att genomsnittskonsumenten inte ens kan hitta den spruckna versionen.

Mediejätten Bertelsmann finns också på företagets kundlista, samt minst en musikförlag: J-Records, som erbjöd en gratis online-singel från Alicia Keys. När man lyssnade på singeln på en dator öppnades en webbplats automatiskt där plattan kunde beställas. När albumet officiellt kom ut blev singeln avaktiverad.

Trymedia-mjukvaran ger också möjlighet att, efter betalning, upplåsta versioner erbjuds i peer-to-peer-kretsen. Enligt Trymedia återgår programvaran automatiskt till begränsat läge, så att den nya ägaren av programvaran också måste betala för fullständig åtkomst. Detta görs enligt Trymedia även om programvaran sätts på CD eller DVD, eller om den skickas som bifogad e-post. Denna extra säkerhet är särskilt viktig. Try-Before-You-Buy-systemet har tidigare använts, men har alltid stött på säkerhetsproblem. En gång sprickad version kan distribueras fritt via internet eller på disken. Trymedia, som grundades av tidigare hackare, säger att generiska sprickor (där en enda kod är tillräcklig för att spricka varje kopia) inte är meningsfull i deras system.
Trots alla dessa försiktighetsåtgärder skulle det inte vara ett problem för den legitima användaren av programvaran att göra flera fullständiga tillgängliga kopior för egen användning. Användaren måste sedan ladda ner mjukvaran igen, och måste sedan öppna den på samma sätt som den första versionen.

Top