sv.onlinewebcreations.com

Produktsökaren och prisjämförelsesverktyget Google Shopping börjar idag på den nederländska marknaden. Detta ger återförsäljare en oslagbar konkurrent i organiska sökresultat, vilket kan leda till högre klickpriser för reklam.

Produktsökaren finns på Google.nl/products. I Amerika kallas denna specialiserade sökmotor Produkter, i Europa pratar de om Shopping. Ändå hålls den amerikanska beteckningen i webbadressen.

Från och med idag kan holländska konsumenter inte bara Google på webbsidor, utan även söka efter produkter som finns tillgängliga på holländska webbshop. Sökresultaten innehåller de sökta produkterna med beskrivningar, bilder, recensioner och en lista över webbutiker som levererar produkterna till vilket pris.

Den nederländska versionen av sökmotorn får med lanseringen av Shopping-sökaren en ny flik i vänstra marginalen av sökresultaten. På fliken Shopping får du alltid en webbsökare till produktsökningsmaskinen, men det är inte alltid nödvändigt med omväg.

Google placerar om möjligt också resultaten från en Shopping-sökning direkt i organiska sökresultat, som här:

Kritiker säger att Google använder skärmutrymme från företag som har fått en solid position i organiska sökresultat med stor svårighet. Vissa av dem måste avstå från sin position på första sidan av sökresultat till Google själv. Vissa är rädda för att de därför måste ta tag i Adwords oftare och att priset som ett resultat kommer att stiga.

Shopping har varit aktivt längre i Amerika och England. Förra året började tjänsten i Frankrike, följ nu Nederländerna, Spanien och Italien.

Det är ännu inte känt vilken effekt lanseringen av Google Shopping har på webbplatser som Kieskeurig.nl, Beslist.nl eller Tweakers Pricewatch.

Holländska återförsäljare har kunnat leverera sitt sortiment till Googles maskiner sedan februari. Nu när det finns tillräckligt med utbud beslutar företaget att öppna portarna.

Shop2market från Hilversum tillkännagav redan i slutet av förra året att det hjälper nederländska företag att inkludera gratis i den nya specialsökmotorn.

Top