sv.onlinewebcreations.com

Takeaway, moderbolaget till Thuisbezorgd, förvärvar alla tyska leveransservice från Delivery Hero. Samtidigt blir Delivery Hero en aktieägare.

Takeaway betalar 930 miljoner euro för det tyska intresset, varav 508 miljoner kontant och 422 miljoner i Takeaway-aktier (pdf)

Det gäller varumärkena Lieferando.de, Lieferheld och Pizza.de plus den tyska grenen av foodora. Under de första nio månaderna 2018 behandlade dessa varumärken 23 miljoner beställningar med ett totalt värde av 472 miljoner euro. Under linjen lämnade Delivery Hero 76 miljoner euro i omsättning.

Delivery Hero kommer att få ett intresse av cirka 18 procent i Takeaway plus rätten att utse en oberoende styrelseledamot.

Tyskland är den viktigaste marknaden för Takeaway efter Nederländerna. För några år sedan var företaget redan marknadsledande där med en marknadsandel på 39 procent. Takeaway.com ville redan använda en betydande del av sina utsläppsrätter 2016 för att investera i marknadsföring i Tyskland, som med en marknadsstorlek på 4, 5 miljarder euro är tre gånger så stor som Nederländerna.

För Leveranshjälte, trots att bolaget är baserat i Berlin, är den tyska marknaden mindre viktig. Tyskland var bara 16-17 procent av leveranshjälmens omsättning för några år sedan.

Kampen med Delivery Hero orsakade bekymmer för investerare. I värsta fall kommer företaget att bränna tiotals miljoner euro till marknadsföring i Tyskland de närmaste åren utan att en vinnare kommer ut ur slaget, varnade VEB-investeringsföreningen. I det fallet kan Takeaway.com faktiskt växa i Tyskland, men på grund av de enorma marknadsföringskostnaderna för att anställa nya kunder kommer denna tillväxt att ha lite (ekonomiskt) värde.

Med övertagandet har Takeaway inte längre någon stor konkurrens att frukta.

VD Jitse Groen anser att den tyska leveransmarknaden fortfarande har gott om tillväxtmöjligheter. I 2017 hade Takeaway 5 miljoner aktiva kunder i Tyskland. Detta är bara 7 procent av tyskarna över 16 år.

Top